Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:37 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Фев, 2007 12:43 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тази седмица руснаците празнуват Масленица - руският вариант на Сирни заговезни. На масата освен блини се слагат и всякакви мезета, като сельодката е просто задължителна (особено в компанията на водка :mrgreen:)

Тази сельодка я направих специално за празника и много добре върви с блини.

за 8 порции (ние бяхме четирима и доста добре се справихме)

8 малки филенца от херинга (с кожата)
200 мл вода
50 г сол

За марината:
200 мл бял винен оцет (сложих обикновен винен)
50 г захар
2 стръкчета мащерка
2 дафинови листа
1 ч.л. синапено семе
1 звездичка анасон
10 зрънца розов пипер
10 зрънца черен пипер
10 зрънца бял пипер
1 малка главичка лук
1 морков

Приготвяне:

Солта се разтваря в 200 мл вода.

Филетата се слагат в дълбок съд и се заливат с подсолена вода, съдът се покрива с фолио и се охлажда в хладилника за 3 часа.

След това рибата се изплаква под студена течаща вода, изцежда се от излишната течност с леко притискане между дланите и се подсушава.

Филетата отново се слагат в дълбок съд.

Оцетът, водата, захарта и подправките се смесват и се кипват. Марината се охлажда и след това се прецежда.

Рибата се залива с получената течност, а всяко филенце се поръсва с тънки резенчета лук и морков (добре е лукът да се бланшира, иначе ще придаде неприятна миризма на мезето).

Рибата се маринова 36 часа в хладилника.

Поднася се със сметанов сос и стръкчета кервел.

За сметановия сос:
200 мл майонеза
200 мл заквасена сметана
50 мл студена вода
сол и бял пипер

Аз я изцедих от марината и я поднесох с няколко капки олио, зелен лук и лимон; на масата имаше и горчица, която много добре се съчетаваше с рибата. Сметановия сос и кервела пропуснах.

Източник: Marco Pierre White


Last edited by biskvitka on 19 Фев, 2007 3:01 pm Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2007 9:19 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Сметановия сос и кервела пропуснах.


Груба грешка по моему! Този сметанов сос и германците го правят с херинга и много е вкусен!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2007 11:03 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Към блините имаше салати с майонеза, както и само сметана в купичка 8)

Следващият път, когато правя само риба, ще има и сметанов сос, честна пионерска! :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2007 12:44 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Биски, херингата как я купуваш - на замразени филета или на цели риби.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2007 12:58 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На замразени филета
[hide]вакуум опаковките на Сирена по 500 г[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2007 2:47 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Благодаря. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB