Тази седмица руснаците празнуват Масленица - руският вариант на Сирни заговезни. На масата освен
блини се слагат и всякакви мезета, като сельодката е просто задължителна (особено в компанията на водка
)
Тази сельодка я направих специално за празника и много добре върви с блини.
за 8 порции (ние бяхме четирима и доста добре се справихме)
8 малки филенца от херинга (с кожата)
200 мл вода
50 г сол
За марината:
200 мл бял винен оцет (
сложих обикновен винен)50 г захар
2 стръкчета мащерка
2 дафинови листа
1 ч.л. синапено семе
1 звездичка анасон
10 зрънца розов пипер
10 зрънца черен пипер
10 зрънца бял пипер
1 малка главичка лук
1 морков
Приготвяне:
Солта се разтваря в 200 мл вода.
Филетата се слагат в дълбок съд и се заливат с подсолена вода, съдът се покрива с фолио и се охлажда в хладилника за 3 часа.
След това рибата се изплаква под студена течаща вода, изцежда се от излишната течност с леко притискане между дланите и се подсушава.
Филетата отново се слагат в дълбок съд.
Оцетът, водата, захарта и подправките се смесват и се кипват. Марината се охлажда и след това се прецежда.
Рибата се залива с получената течност, а всяко филенце се поръсва с тънки резенчета лук и морков (добре е лукът да се бланшира, иначе ще придаде неприятна миризма на мезето).
Рибата се маринова 36 часа в хладилника.
Поднася се със сметанов сос и стръкчета
кервел.
За сметановия сос:
200 мл майонеза
200 мл заквасена сметана
50 мл студена вода
сол и бял пипер
Аз я изцедих от марината и я поднесох с няколко капки олио, зелен лук и лимон; на масата имаше и горчица, която много добре се съчетаваше с рибата. Сметановия сос и кервела пропуснах.Източник:
Marco Pierre White