Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:41 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Мар, 2007 6:02 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Вчера минах през пазара и много ми харесаха едни рибки, на етикета пишеше прясна риба (таранка).
Купих две за проба и като се прибрах, първата ми работа беше да налея оцет в устите им. За мой ужас, една от рибките започна да се мята, явно оцетът не и хареса. Другата кротко и спокойно се правеше на умряла.
Отрязах им главите и изчистих вътрешностите през така получения отвор.
После накиснах рибата в оцет, за да се премахне миризмата на блато.
Напълних коремчетата с плънка от задушено кисело зеле с лук, защипах отвора с клечка за зъби и изпържих рибата в тиган.

Така приготвената риба е сочна, не много смрадлива и вкусна :facelick: . Все пак миризмата на блато се усещаше, а се оказа, че таранката има мнооого кости :-?
Следващият път ще опитам с друга риба.

Продукти:
2 речни риби (общо около 800 г)
250-300 г кисело зеле, ситно нарязано
1 малка глава лук
черен пипер на вкус

За пържене:
царевично нишесте или брашно
олио

Технологията е от книгата "Образцовая кухня...".


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2007 6:37 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Таранката всъщност се казва каракуда и е риба, която вирее почти навсякъде, т.е. и в блата. Когато в даден водоем няма достатъчно вода, каракудата преживява, заровена в тинята на дъното.

Да беше питала специалистите 8) , преди да купуваш сладководна риба.

Освен това тия дребни рибки, които си купила, са бракониерски улов с мрежи. Никой в България не развъжда целенасочено каракуда, така че няма легален улов, който да се продава на пазара. (Въдичарите също нямат право да продават улова си в търговската мрежа!!!) А купувайки бракониерски улов, клиентът няма нито гаранция за произход, нито за качество. Рибата не е минала през задължителния ветеринарен контрол.

Затова, когато ви се прияде речна риба, си търсете шаран, пъстърва, бяла риба (продава се под името сулка), щука или в краен случай костур. Костурът има също доста кости, но пък бил вкусен, казват. Всички изброени, с изключение на шарана, са хищници, което пък прави месото им много по-вкусно.

Продава се и бял амур. Той е братовчед на шарана и е тревопасен в буквалния смисъл на думата. Яде водорасли. Изкуствено е пренесен в страната преди много години (както подсказва името му, е родом от река Амур), за да прочиства обраслите с водорасли канали на тецовете. Не е лош на вкус.

Шаранът си е шаран. Ако е от кофти развъдник, смърди на тиня и никакъв оцет няма да го оправи. Има гадни кости. Подобно е и положението с толстолоба. И той като амура е привнесен от Русия за борба с водораслите. Гнусна и много грозна риба. Но понеже стават големи добичета - до 20-30 кг - са обект на спортен риболов.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2007 6:49 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Съжалявам, не знаех, че са бракониерски улов :cry:

Иначе номерът с кисело зеле може да се прилага на много риби и я няма онази гадна, опорочаваща пържената риба миризма 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2007 7:31 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://fishes.nariba.com/fishdetail/9.html

Image

Каракуда
Научно назвавие - Carassius carasius
Местно назвавие - каракуда, таранка
Златистата достига до 1.5 кг, сребристата достига до 3 кг.

Таранка:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1% ... 0%B4%D0%B0

http://en.wikipedia.org/wiki/Crucian_carp

П.П. Прясна таранка може да се купи в РЕТРО.

Дъхът на тиня успешно се отстранява с накисване в прясно мляко или айрян за два-три часа.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2007 9:59 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Джо, туй рибе много прилича на carassius auratus, които гледаме в аквариума у дома ;) . Ще знам, какво да ги правя, като порастат :P

Ще пробвам номера с млякото 8), макар че скоро не се предвижда да купувам блатна риба.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2007 11:08 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Златната рибка е порода каракуди( таранки) :mrgreen: - всички са шарани по произход, де :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2007 8:50 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
...Ще знам, какво да ги правя, като порастат :P


Дай ми ги на мен за стръв за щука. Ако хвана, ще ви я дам да си я изпържите...


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2007 8:52 am Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Ако... ще... :mrgreen:

Кажи: КАТО... Я ДАВАМ... :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2007 8:59 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Абе, с моя карък може и нищо да не стане...


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2007 9:14 am Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Тръгваш ли така на битка, брой я наполовина изгубена :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB