inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:18 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 23 Юни, 2007 7:17 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
около 1 кг филе от сьомга, без кожа, за предпочитане по-дебело
1 голяма връзка копър
15 - 20 капки сос Табаско
1/2 ч л кимион
1 - 2 лимона
сол, пипер


Филето се реже на две, както се реже за джоб, но не до края, като се започва от по-ниската страна. Горното парче се обръща и се получава едно голямо, тънко и почти правоъгълно филе. Овкусява се от двете страни със сол и черен пипер. Върху него се разстила следната плънка:

Добре разбъркани нарязаната на ситно голяма връзка копър, сока от лимоните, соса "Табаско" или друг лют сос и кимиона.

Така овкусеното филе се завива на руло и се набожда с клечки за зъби на 1,5 - 2 см разстояние. Увива се във фолио, като се добавя "избягалия" лимонов сок и се оставя в хладилника, най-добре за денонощие.

На другия ден - няколко варианта:

-Реже се на парчета между клечките, които се пържат в загрят тиган с малко мазнина по 3 - 4 минути от всяка страна.

-Пак се реже на такива парчета, но се пекат на скара.

-Същите парчета, но в намазнена тава, добавя се маринатата и във фурната за 15 - 20 минути.

-Цялото руло се завива хубаво в алуминиево фолио, добавя се маринатата, чаша бяло вино и се пече около 30 мин. След това се реже на парчета.

Клечките за зъби се вадят преди сервиране.

Ако рибата е била печена, от останалия сок може да се направи сос с прибавяне на брашно или нишесте, лимонов сок и бяло вино.

И студено бяло вино.
Наздраве.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2007 8:46 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Последният вариант ми изглежда най-съблазнителен... Ах, ти, с тоя сос табаско, ще взема да се изкуша, направо вече съм се - дай все пак някаква версия за замяна.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2007 9:17 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Да го пропуснеш - кисело ще има от лимона, лютото отпада. :roll:

Забравила съм да напиша да се намазни фолиото за печене.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Юни, 2007 9:27 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Подобно нещо съм опитвала, но без да е термично обработено, на филийки бял хляб, тънко намазан с масло :facelick: .
Но тогава все още пиех водка :)

Вероятно и сготвено ще е прекрасно 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2007 12:22 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
О, това си става доста дебело руло, може би ако филето е тънко и не голямо ще си стане супер мезе и без топлинна обработка.

То4и, май жегата ми е размекнала мозъка - не схванах, ако те притеснява, че ястието ще е люто, не, не е - по-богат вкусов аромат, това количество Табаско не го подлютява.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2007 9:41 am Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
То4и, май жегата ми е размекнала мозъка - не схванах, ако те притеснява, че ястието ще е люто, не, не е - по-богат вкусов аромат, това количество Табаско не го подлютява.

А, ок, ще сложа тогава, без него няма да е същото.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2007 11:33 am Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мляс! Де да обичаше и ЗМ сьомга...


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2007 2:27 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Мляс! Де да обичаше и ЗМ сьомга...


Ъ-ъ-ъ, покани колежките-модераторки, ние всички обичаме сьомга 8)

За мадам ще направим нещо по неин вкус ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2007 3:12 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
biskvitka написа:
Ъ-ъ-ъ, покани колежките-модераторки, ние всички обичаме сьомга 8)


Дадададада :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB