Рецептата е на Раймонд Вагенщайн. Така приготвената риба е много вкусна и е идеално мезе (с препечен хляб и масло) за водка.
900 г филе от сьомга
70 г морска сол
60 г захар
1 ч.л. едро счукан черен пипер
1 връзка копър
100 мл висококачествена водка
Сьомгата се поставя в стъклена или керамична купа. Разбъркват се солта, захарта и пипера и се нанасят равномерно върху рибата. Копърът се нарязва и се наръсва върху рибата. Водката се излива отгоре.
Съдът се покрива с прозрачно фолио и се слага в хладилник за 48 часа.
След няколко часа от рибата се отделя сок, с който тя трябва да се полива на всеки 3-4 часа (аз просто обръщам рибата).
След два дни рибата се изважда от маринатата, която се изхвъля, а копърът и пиперът се остъргват.
Рибата се съхранява в хладилник покрита с фолио до пет дни.
Препоръка:
Като за начало мариновайте не повече от 300 г сьомга. Ще е жалко, ако не ви хареса и се наложи да я изхвърлите, все пак, това е скъпа риба. Макар че, който я е опитвал, винаги е питал за още...
|