Чудех се дали тук, или при рибните да я сложа, но ми се стори, че и с месо различно от риба би станала вкусна, затова я слагам тук.
Според
източника рецептата е мароканска. За жалост не са посочени точните пропорции на продуктите, та ще си докладвам за моите.
За две порции:
1 скумрия, около 1/2 кг, почистена и нарязана на дебели филии.
За соса:
400 гр консервирани белени домати, пасирани
3 скилидки чесън
2/3 ч.л. кимион
сол, черен пипер
1 голяма с.л. олио
Мазнината се загрява в тенджера. Изсипва се в нея доматения сос, в който предварително са смесени всичките подправки и се запържо-задушава около 15 минути на слаб огън. Слага се рибата и се долива вода, колкото съвсем леко да я покрие. Задушава се 15-20 минути до готовност на рибата.
Аз накрая поръсих копърец, след като изключих котлона.
Забележки: Времето за задушаване е приблизително, при мен беше общо около 30 минути, защото готвя на газов котлон.
Водата я добавих преди рибата.
В оригинала вместо домати е посочено доматено пюре, но нямах подръка. Пък и мисля, че с доматите стана по-сочничко.
За пръв път правя скумрия по начин различен от печенето и съм много доволна от резултата, никакви 'скумриести' миризми и много приятен пикантен вкус.
