Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 5:44 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Сеп, 2007 9:41 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Чудех се дали тук, или при рибните да я сложа, но ми се стори, че и с месо различно от риба би станала вкусна, затова я слагам тук.
Според източника рецептата е мароканска. За жалост не са посочени точните пропорции на продуктите, та ще си докладвам за моите.
За две порции:

1 скумрия, около 1/2 кг, почистена и нарязана на дебели филии.

За соса:
400 гр консервирани белени домати, пасирани
3 скилидки чесън
2/3 ч.л. кимион
сол, черен пипер
1 голяма с.л. олио

Мазнината се загрява в тенджера. Изсипва се в нея доматения сос, в който предварително са смесени всичките подправки и се запържо-задушава около 15 минути на слаб огън. Слага се рибата и се долива вода, колкото съвсем леко да я покрие. Задушава се 15-20 минути до готовност на рибата.
Аз накрая поръсих копърец, след като изключих котлона.

Забележки: Времето за задушаване е приблизително, при мен беше общо около 30 минути, защото готвя на газов котлон.
Водата я добавих преди рибата.
В оригинала вместо домати е посочено доматено пюре, но нямах подръка. Пък и мисля, че с доматите стана по-сочничко.

За пръв път правя скумрия по начин различен от печенето и съм много доволна от резултата, никакви 'скумриести' миризми и много приятен пикантен вкус. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Окт, 2007 4:35 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Много обичам комбинацията риба с кимион. Рецептата е чудна, а сигурно и студено ще е много вкусно. Как се произнася това чудо, на коя сричка е ударението имаш ли представа?


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Окт, 2007 5:23 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Нямам понятие за ударението, Точице, но наум го слагам на 'А'-то, щото ми звучи по-музикално. И студено наистина е вкусно, дояждах последното парченце на следващия ден :mrgreen: Много ми беше изненадващо, че скумрия+студено не беше = гадкост, какъвто е случая, ако е просто печена, поне за нас.
Започнах и да прилагам технологията за соса към други меса, удивително е как различно става...и по-вкусно.

А кимионът ми е последната любов, май на всичко го слагам, като се замисля.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB