Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Фев, 2020 7:20 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Сеп, 2007 5:07 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
За една порция:

1 пъстърва 300 - 350 г
1 с л заквасена сметана
15 г (1 с л ) масло
около 30 г кашкавал
сол, пипер
олио за намазняване

Рибата се обезкостява, като не се отделят главата и опашката, т. е. маха се гръбната кост. Отваря се и се овкусява със сол и пипер. Сметаната се намазва по цялата вътрешност, върху половината риба се поставят маслото и кашкавала, нарязани на много тънки люспи, похлупва се с другата половина. Получава се нещо като пълнена риба.

Поставя се в намазана тава и се пече в загрята на 200 С фурна 10 - 15 мин.

Това беше моят опит да направя нещо подобно на вкус на сръбския каймак.
Става разкошотия.
Наздраве.


Image


Attachments:
ccDSCI0068.JPG [85.44 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 26 Ное, 2007 2:29 pm Пон 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ипи, как махаш гръбната кост? Хващаш откъм главата и дърпаш? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Ное, 2007 5:14 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Пиле, малко по-трудно е. :roll:

Изчистената риба слагаш върху дъска или квото ти е удобно, така че гръбнакът да е отгоре и натискаш по дължината му, докато усетиш разместване на костите от месото. После откъм главата прекарваш нож между костите и филето, като се стремиш острието да е максимално допряно до костите, така се отделя половината гръбнак. Повтаряш процедурата и за другото филе - получаваш отделена гръдна кост, която отрязваш откъм главата и опашката и получаваш обезкостено рибе. Звучи сложно, но на второто филе вече си усвоила техниката. Надявам се да съм описала разбираемо, ако не - питай.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Ное, 2007 11:20 am Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мисля, че схванах, благодаря :) Снощи си ги сготвих с костите, но следващият път обезателно ще изпробвам този метод.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Ное, 2007 11:25 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Днес замених кашкавала с ементал - от този нарязания за сандвичи. Стана много по-вкусно, сиренето се разтопи без да прави конци, а и вкусът му е по-фин.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Ное, 2007 3:49 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
Днес замених кашкавала с ементал

Ипи, браво за идеята! Напоследък кашкавалът стои като гума след топлинна обработка, но в този вариант ще е чудесно.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2007 10:30 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
IPA написа:
Пиле, малко по-трудно е. :roll:

Изчистената риба слагаш върху дъска или квото ти е удобно, така че гръбнакът да е отгоре и натискаш по дължината му, докато усетиш разместване на костите от месото. После откъм главата прекарваш нож между костите и филето, като се стремиш острието да е максимално допряно до костите, така се отделя половината гръбнак. Повтаряш процедурата и за другото филе - получаваш отделена гръдна кост, която отрязваш откъм главата и опашката и получаваш обезкостено рибе. Звучи сложно, но на второто филе вече си усвоила техниката. Надявам се да съм описала разбираемо, ако не - питай.


Снощи направих тази рецепта и стана прекрасна, мерси. Само, че въобще не разбрах как става това обезкостяване, въпреки че го прочетох поне три (3) пъти. Режеш ли рибата на две или както е цяла минаваш така с ножа?


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2007 12:14 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Sonny, радвам се че ти е харесала.

Значи рибата, както е цяла, разтварям, пъхам ножа под костите плътно от едната страна и режа под тях, докато се отделят от месото, после пъхам под следващите и продължавам, като почвам откъм главата и стигна до опашката. Така се отделят костите от едната страна, после отделям и от другата, отделения гръбнак режа при главата и опашката и ми остава цяла риба. Надявам се този път да е по-ясно.

Следващия път като правя, ще се опитам да снимам.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB