Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Апр, 2018 7:21 pm Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Дек, 2007 2:55 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Рецептата не е нищо особено, но ястието е вкусно и лесно за приготвяне.

За 4 порции:

4 броя изчистени калмари
100-120 мл дребен ориз
1 малка главичка лук
200 г пресни гъби (ако нямате пресни, може и сушени, консервираните обаче не стават - имат силен петролен "аромат")
200 г заквасена сметана
100-150 мл прясно мляко или бяло вино
подправки, каквито обичате за риба (аз слагам лимонов пипер или Old Bay)
70-100 г синьо сирене
50 г масло
2-3 капки Уорчестър или някакъв лют тайландски сос (по желание) - това го сложих, защото не намерих годни за готвене гъби

Лукът се нарязва наситно и се запържва с малко мазнина, докато стане стъклен. Към него се добавя оризът (изчистен и измит))), както и предварително нарязаните на кубчета и задушени гъби и се пържи 1-2 минути. Сместа се залива със 120 мл вряща вода, посолява се и се задушава, докато оризът поеме всичката вода. Подправя се на вкус (хубаво е да се сложат и зелени подправки - каквото имате и обичате).

Калмарите се почистват от клечкоподобния хрущял (понякога го оставят в почистените) и ако имат слуз, се натъркват със сол. Изплакват се и се пълнят като чушки - не много плътно.

Подреждат се на разстояние 1-2 см един от друг и се заливат със сметаната, разбита с вино или пр. мляко.

Морските гадини се пекат под капак на 80% около 10 минути. След това капакът внимателно се маха (много боли изгарянето от пара, така че внимавайте!), калмарите се обръщат и върху тях се нарежда синьото сирене, нарязано на плочки или кубчета.

Ястието се допича пак под капак за още 7-8 минути (моите животинки бяха от месестите бели и се сготвиха перфектно, но печките и калмарите са различни, затова проверявайте с вилица или шиш, дали са готови).

Поднася се с много сухо бяло вино и много хляб, за прекрасния универсален сос :P

Забележка: в плънката може да се сложат и други неща, каквото имате и каквото обичате - като при пълнените чушки.

С маслини стават много вкусни, както и с най-различни зеленчуци. Ако ви остане от нещо друго сварен кус-кус, кафяв ориз, булгур, варено жито, просо, елда - също е яко 8)


Attachments:
klamari.jpg [32.13 KiB]
Not downloaded yet


Last edited by biskvitka on 16 Дек, 2007 4:43 pm Нед, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2007 4:27 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Тъкмо купих калмари днес. Непременно ще я направя, мерси! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2007 5:17 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мляс!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2007 5:19 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
А калмари от къде купуваш?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2007 6:35 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
Днес имаше в Пикадили в City Center. За пръв път виждам (ходил съм 10-ина пъти). На рибния щанд - 10лв/кг.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2007 6:58 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Горе долу на тази цена и в Метро, чистени, замразени и вакумирани в опаковки около половин кило.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2007 7:33 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Юни, 2007 4:43 pm Пет
Мнения: 79
MR.LAZY написа:
Горе долу на тази цена и в Метро, чистени, замразени и вакумирани в опаковки около половин кило.


В тази връзка и аз да уточня. В Пикадили са чистени, но не са опаковани и замразени. Метнати са върху леда заедно с другите рибета. Не знам кой е по-добрият вариант, просто исках да отбележа разликите. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Дек, 2007 4:29 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
По-добрият вариант е да си ги избере човек сам, защото в пакетите с вакуумирани калмари има най-различни по големина гадинки. Пък и се предполага, че тези върху лед са пресни (не че замразените бяха лоши, напротив ;) )


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB