Рецептата не е нищо особено, но ястието е вкусно и лесно за приготвяне.
За 4 порции:
4 броя изчистени калмари
100-120 мл дребен ориз
1 малка главичка лук
200 г пресни гъби (ако нямате пресни, може и сушени, консервираните обаче не стават - имат силен петролен "аромат")
200 г заквасена сметана
100-150 мл прясно мляко или бяло вино
подправки, каквито обичате за риба (аз слагам лимонов пипер или
Old Bay)
70-100 г синьо сирене
50 г масло
2-3 капки Уорчестър или някакъв лют тайландски сос (по желание) - това го сложих, защото не намерих годни за готвене гъби
Лукът се нарязва наситно и се запържва с малко мазнина, докато стане стъклен. Към него се добавя оризът (изчистен и измит))), както и предварително нарязаните на кубчета и задушени гъби и се пържи 1-2 минути. Сместа се залива със 120 мл вряща вода, посолява се и се задушава, докато оризът поеме всичката вода. Подправя се на вкус (хубаво е да се сложат и зелени подправки - каквото имате и обичате).
Калмарите се почистват от клечкоподобния хрущял (понякога го оставят в почистените) и ако имат слуз, се натъркват със сол. Изплакват се и се пълнят като чушки - не много плътно.
Подреждат се на разстояние 1-2 см един от друг и се заливат със сметаната, разбита с вино или пр. мляко.
Морските гадини се пекат под капак на 80% около 10 минути. След това капакът внимателно се маха (много боли изгарянето от пара, така че внимавайте!), калмарите се обръщат и върху тях се нарежда синьото сирене, нарязано на плочки или кубчета.
Ястието се допича пак под капак за още 7-8 минути (моите животинки бяха от месестите бели и се сготвиха перфектно, но печките и калмарите са различни, затова проверявайте с вилица или шиш, дали са готови).
Поднася се с много сухо бяло вино и много хляб, за прекрасния универсален сос
Забележка: в плънката може да се сложат и други неща, каквото имате и каквото обичате - като при пълнените чушки.
С маслини стават много вкусни, както и с най-различни зеленчуци. Ако ви остане от нещо друго сварен кус-кус, кафяв ориз, булгур, варено жито, просо, елда - също е яко
