Нарекох кюфтетата така, защото успях да заблудя един малък рибомразец и той доста си похапна от тях. Много са вкусни и не миришат изобщо на риба. Рецептата е толкова тривиална, че сигурно и вие ги правите. Но аз все пак да си я кажа...
500 г полуразмразено филе от риба (в идеалния вариант е сьомга, но и с треска или хек също става)
160 г кромид лук
2 яйца (1 за каймата и 1 за паниране)
1 филия сух хляб,накисната във вода
20-30 г масло
галета
брашно
подправки: вегета, чубрица, джинджифил, черен пипер, може и малко кориандър
Филето се смила с месомелачка, като за да се смели по-лесно, е добре да не е съвсем размразено. Ако месомелачката ви е електрическа, тогава си го размразете. Лука и хляба също се смилат. Всичко се смесва. Каймата се прекарва още веднъж през месомелачката и се овкусява с подправките. Докато отлежава, приготвяте някаква гарнитура (в моя случай - картофено пюре).
Оформят се кюфтета, като в средата на всяко едно се слага по една бучка, колкото лешниче, студено масло. Кюфтетата се овалват в брашно, яйце, галета и се пържат в нагорещена мазнина. От маслото стават сочни и така не се налага да се слага сланина в каймата.
Сятам да опитам и с племенниците, дано успея и тях да заблудя.
