4 филета от треска
брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
300 грама бира
сока от половин лимон
сол и черен пипер
картофи
мазнина за пържене
1. Изпържете картофите в нагорещено на 190 градуса олио в много мазнина. Не пържете до готовност, а само леко да омекнат, без да се зачервят. Отцедете хубаво и оставете настрана
2. Сложете брашно в чиния и оваляйте хубаво рибните филета в него.
3. Сложете брашно, содата, солта и пипера в голяма купа. Брашното трябва да е около 300 грама или по-малко. Наливайте бира докато получите гъста панировка. Добавете лимоновия сок и малко тъмен оцет.
4. Пригответе си тъмна картия и вестник за отцеждане на рибата.
5. Загрейте олиото. Оваляйте хубаво рибата в панировката и пуснете в мазнината веднага. Изпържете всички филета, като ги увивате в хартия, после във вестник, за да попие мазнината.
6. След като са изпържени филетата, в същата мазнина доизпържете картофите.
