Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Окт, 2021 8:44 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Дек, 2004 5:06 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тъй като белият амур произлиза от Русия, първо погледнах в руските ми книги. Единствената рецепта, която открих там според мен си е типично българска. Ето я:
ПЕЧЕН АМУР НА ФУРНА
Рибата се слага в намасена тава и се подправя със сол, черен пипер и стрит чесън. Отгоре се залива с домати от косерва или се подреждат плътно шайби от пресни домати. Полива се с олио и се пече.

ПЕЧЕН АМУР В ПЛИК
Рибата се нарязва на парчета, които се слагат в плик за печене. Добавят се масло (за 800-1000 гр риба около 60 г масло) и соев сос на вкус. Може да се сложи и малко пипер, но съвсем малко. Пликът се завързва и надупчва с игла. Слага се в тавичка (или в чиния, ако ще се готви в микровълновата) и се пече във фурната (като внимаваме, пликът да не се допира до нея). В микрото се пече 10-15 мин на пълна мощност, във фурната - поне 20 мин.
Много е вкусно!


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Дек, 2004 6:19 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Супер си,мерси!Втората рецепта най-много ме устройва за сега..защото изведнъж се оказа ,че ще имам гости ,за чийто вкус към рибата не съм добре запозната.. :roll: :) .Така че, направо е иделано! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Дек, 2004 11:50 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Снощи се сетих за едно изискано ястие с рибено филе (по принцип така се правят пилешки филета, но да не бъдем тесногръди!).
Рибата се нарязва на хапки и се подрежда в огнеупорна тенджера (или гювечета, но има опасност в тях да остане миризмата и). Отгоре се сипва бяло вино, заквасена сметана, топено и синьо сирене (или само едно от двете), черен пипер и масло. Пече се около 30 мин. Поднася се с бял или жълт (оцветен с шафран) ориз и прясна салата. :facelick: :facelick:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Дек, 2004 4:41 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:facelick: :facelick: Да ,класическа рецепта за филенца.. :knife: Значи си пробвала с риба и става?Извинявай,но за първи път свекърва ми ще идва на Никулден ..и :oops: искам да "блесна".
Понеже тяхното семейство не си пада много по ориза,дали мога да го заменя с картофено пюре или крокети?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Дек, 2004 6:00 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
По принцип съм експериментатор и малко нещо бунтар ;) , много ми харесва да готвя риба по рецепти за пиле. Но си има и правила, към които си струва човек да се придържа. Една от най-класическите гарнитури за риба са варените картофи, леко наръсени с масло. Има и вариант - поръсени с копър и стрит чесън, на мен много ми харесва, но останалите у дома не си падат по зелените неща в чиниите. Другият вариант е да направиш 2-3 соса и да ги сервираш отделно - айоли, тартар, полски (пържена в масло галета), майонеза с хрян, песто или нещо друго, което със сигурност се яде от близките ти.
Рибата е от любимите ми неща, като бях дете у нас се ядеше само пържена и сега си наваксвам с други 'техники' на приготвяне :lol: ...
(времето за приготвяне, което давам в рецептите е за моята печка, при теб може и да е друго)
Пожелавам ти успех в смайването на фамилията!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2004 11:23 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
И така ,вечерята мина много добре..все пак направих печения амур със соев сос (съпругът ми дръпна една лекция ,че риба с млечни продуки не трябва да се комбинира..така и не ми стана ясно защо.. :-? ).Много го харесаха всички ,много вкусно стана!
Благодаря ти ! Image


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2004 11:56 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Радвам се, че се получи добре (тази рецепта също е за пиле ;) ). А ето и една моя лекцийка (който не обича да го поучават, да не чете нататък)
А в десерта имаше ли мляко или яйца?
Принципът за некомбиниране на различни видове белтъчини се отнася и за месото и птиците. Казано по-просто, белтъчните молекули са много дълги, усвояването им е по-трудно и ако се съберат от няколко вида накуп, организмът се затруднява при преработването им и може да се стигне и до белтъчно натравяне. За да не стават такива работи, по-сложните манджички се хапват с пресни зеленчуци или салати с кисело зеле, за да се ускори преминаването им през стомашно-чревния тракт (как звучи само, а!). Освен това порциите могат да се направят по-малки (до 200 грама) и да се наблегне на гарнитурите и салатите.
По принцип тези комбинации са опасни за дечицата, при тях могат да доведат до тежки алергии. При възрастните, подлагащи телата си на всякакви издевателства, рядко се случва нещо по-сериозно от разстройство. Така че, няма страшно!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2004 1:14 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси,за обяснението..лекцията (от страна на половинката ми ) беше на тема
:arrow: "Как ще готвиш риба със сметана ,не знаеш ли че е вредно?" ;)

Значи казваш..в случай че ядем риба или някъкво месо в комбинация с млечни продукти или яйца,е желателно да поднесем ястието с някъкви задушени зеленчуци и лек десерт,защото иначе затормозяваме организма си..така ли?Не е трудно постижимо,не бих искала да се откажа от любимото ми пиле със сметана и топено сирене..:(
Извинявам се , ако малко ти досаждам,обаче в къщи (преди да започна аз да готвя ) никога не се е готвило "нещо " със сметана или мляко ..и цялата тази информация е нова за мен..:)

Иначе в единия десерт (е не десерт точно -сладки ) имаше млечен продукт -извара , а в другия "Фъч" незнам ..свекърва ми го донесе..


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2004 1:47 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
;) Изобщо не ми досаждаш, (по-скоро аз се притеснявам, че може да ти писне от псевдонаучните ми обяснения :oops: ) даже напротив, радвам се, че има хора, които готвят не само вкусно, но и здравословно. 8) 8)
Все пак зеленчуците е по-добре да са сурови. Суровите туршийки, които вкисват естествено, без оцет, също вършат работа (заради млечната киселина в тях).
А изварата да не те притеснява (освен ако не е домашна, но и тогава не е чак толкова страшна), тя се прави от суроватка, от която преди това са извлечени почти всичките ценни съставки (за масло, сирене, кашкавал и др).


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Дек, 2004 1:59 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ok,мерси!
Какво значение има дали е домашна или не?Принципно беше донашна..общо взето почти всичко ,с което готвя е домашно.. :!:
Колкото до "наставленията"-обичам да научавам нови неща и постоянно да обогатявам знанията и уменията си..така че ..съветите не ми пречат,ако пък се заформи някъкъв спор..толкова по добре . ;) Ще стане още по интересно! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB