Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 3:07 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Мар, 2008 12:07 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Снощи я направих у едни приятели, където бяхме канени на гости.
Рецептата не е нищо особено.
Рибата се почиства.
Солта се обърква с един белтък/кг. морска сол. Аз използвах две кила сол.
Добавя се малко вода.
На дъното на плоска тава постлах алуминиево фолио, отгоре сложих сол, положих рибите (5 малки и една голяма), засипах ги със сол и ги мушнах във фурната на 200 градуса.
Според мен след около 40 минути бяха готови, но приятелите настояха да се пече още. Та след около час се получи те туй:

Image

Image

На втората снимка се вижда резултатът след около 10 минути чукане с железно чукче за пържоли. :mrgreen: Не се вижда обаче под масата, където беше обилно посолено. :mrgreen:

Беше доста вкусно, дори и за нерибоядец като мен.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2008 1:28 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Браво Алеко, и за снимките и за рибките.
А някаква подправка (мерудийка, или по-модерно билка) не сложи ли вътре.

Аз съм произвеждала такава но с 2 рибки, наистина вкусно, но и като я правя под фолио пак става вкусна, та не знам заслужава ли си труда.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2008 2:01 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И от мен браво за нагледния материал.

Скоро гледах поднасяне на така приготвена риба - 1 брой, големичка, в ресторант. Сервитьорът махна горната част на кората наведнъж, така че остана рибата и солта отдолу. После отстрани кожата на рибата отгоре и я сервира на парчета, така че я и обезкости.

Ама сигурно е тренирал доста. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Мар, 2008 11:37 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Е, понеже на мен ми беше за пръв път, трудно се справих с кората.
Не съм слагал никакви мерудии, може би заради вродения ми мързел.
Има разлика между печенето във фолио и това в солена кора. Във фолиото по-скоро става задушена рибата и остава някакси по-мазничка и по-сочна. А тук солта буквално изпива всичката влага и рибата става приятно сухичка.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 1:02 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Е, понеже на мен ми беше за пръв път, трудно се справих с кората.
Не съм слагал никакви мерудии, може би заради вродения ми мързел.
Има разлика между печенето във фолио и това в солена кора. Във фолиото по-скоро става задушена рибата и остава някакси по-мазничка и по-сочна. А тук солта буквално изпива всичката влага и рибата става приятно сухичка.


Само бих коментирал, че няколко продукта не търпят дълга термична обработка, т.е., не че не търпят, но от това не стават по-вкусни, а по-скоро обратното.
Рибата е един такъв продукт, а друго, за което се сещам, това е карфиолът и пилешкото филе. Сигурно има и други, разбира се.
Според мене, ако не беше послушал приятелите си, вероятно рибата щеше да бъде по-вкусна :) :) :) .


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 12:27 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Е, понеже на мен ми беше за пръв път, трудно се справих с кората.
Не съм слагал никакви мерудии, може би заради вродения ми мързел.
Има разлика между печенето във фолио и това в солена кора. Във фолиото по-скоро става задушена рибата и остава някакси по-мазничка и по-сочна. А тук солта буквално изпива всичката влага и рибата става приятно сухичка.


Да, вероятно си прав, въпрос на вкус е. Аз предпочитам по-сочни и мазни риби, изобщо всичко мазно. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 12:38 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Най- накрая се появи една сродна душа.А пък мене ме беше срам да си призная ,че обичам мазно,и не само риба ами и месо.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 1:11 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аааа, не сте сами, мили дами!
Готин е прав за дългото печене, но не можах да се наложа, тъй като бях абсолютно малцинство - 4:1.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 1:17 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ако тук се заформя фенклуба на мазните меса и риби - аз съм с вас. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 1:24 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Ако тук се заформя фенклуба на мазните меса и риби - аз съм с вас. :)


Тука е, тука! :eat:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 3:20 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Ако не взимате членски внос, пишете ме и мен.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:20 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Ако не взимате членски внос, пишете ме и мен.


Ти къде се слагаш бе, вегетарианец такъв! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:26 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
MR.LAZY написа:
Ако не взимате членски внос, пишете ме и мен.


Ти къде се слагаш бе, вегетарианец такъв! :)

При маащите сьомга и херинга :P


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:30 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Алеко написа:
MR.LAZY написа:
Ако не взимате членски внос, пишете ме и мен.


Ти къде се слагаш бе, вегетарианец такъв! :)

При маащите сьомга и херинга :P


Истинските вегетарианци не ядат риба. :mrgreen:
А оня ден да го бяхте видяли шефа как омуха един омлет с пиле...


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:31 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
biskvitka написа:
При маащите сьомга и херинга :P


И шкембе в масло. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:35 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...А оня ден да го бяхте видяли шефа...

Ти си по-голяма порта и от Бироразливача! :lol:

Ех..., развалихте му на човека режима, преди да тръгне по форумски срещи, беше много примерен веги :P


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:38 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Направо порта на плевня! :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB