Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Юни, 2019 4:14 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Юни, 2008 11:36 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ОСОЛЯВАНЕ НА СЕЛЬОДКА - КЛАСИЧЕСКИ ВАРИАНТ
=====================================

2,5 кг. почистена сельодка или по-дребна скумрия
1 чаша сол
дафинов лист
черен пипер на зърна
бахар
кориандър

1 литър вода, в който са добавени солта и подправките сваряваме 5 мин. и охлаждаме.
Рибата подреждаме в трилитров буркан и заливаме със саламурата.
Оставяме да престои 2 дни.
След това може да се консумира веднага.
Ако искаме да престои по-дълго и да добие по-изискан вкус, обелваме кожата, отстраняваме средната кост и заливаме с нова саламура, приготвена от 1 л. вода, 50 г. сол, 1 ч.л. захар, 50 мл. олио и 200 мл. оцет.
При нареждане на рибата редуваме с тънки резенчета лимон.
Затискаме с подходяща тежест.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2008 1:35 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Преди седмица си направих по приблизително същият начин, пресен маринован сафрид и вкуса му не беше по лош от този на сельодката.Спестих си само кориандъра, защото нямах пресен, а вкуса на сухият в този случай не ми харесва.Сега препичаме черен хляб и почти само това се яде.A пропуснах, че сложих и копър.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2008 7:05 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Преди седмица си направих по приблизително същият начин, пресен маринован сафрид и вкуса му не беше по лош от този на сельодката.Спестих си само кориандъра, защото нямах пресен, а вкуса на сухият в този случай не ми харесва.Сега препичаме черен хляб и почти само това се яде.A пропуснах, че сложих и копър.

Това е една принципна и класическа рецепта и нищо не пречи да се осоли по този начин всякаква друга риба.
Вероятно белите риби няма да станат толкова вкусни, защото са по-сухи, но пак ще станат.
А за кориандъра, ставаше въпрос за зърна, аз също не обичам аромата на пресния.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB