Имах едно кисе цели калмари, което се беше вкаменило във фризера, та снощи реших да ги сготвя по някакъв начин. И понеже ми беше втръснало да ги режа на лентички и да ги запичам на сухия тиган, реших да измайсторя някаква измишльотинка. За зла участ обаче в хладилника имаше само буца краве сирене и бурканче зелени маслини. А в шкафа стоеше една кутия черен ориз. От тези три неща комбинирах следното:
1. Размразих калмарите.
2. Сварих ориза. Между другото, този ориз се вари ужасно дълго. На опаковката пише 25 минути, ама аз го държах поне 50 мин. на огъня и пак си тропкаше.
3. Към сварения ориз добавих намачкано сирене и нарязани на четири зелени маслини. Подправих с малко копър и розмарин, сол и пипер.
4. Напълних сместа в три калмара.
5. Положих ги в намазнена тавичка и ги загърнах с алуминиево фолио, след което ги ръгнах на 200°С във фурната.
6. След първото полувреме на мача махнах фолиото и включих само горния нагревател.
7. Хапнахме си ги.
Снимките не са особено хубави, но се оказа, че батерията на новия ми апарат беше сдала багажа, та снимах пак с телефона.