Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:23 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Окт, 2008 9:17 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Рецептата трудно може да се нарече рибна, но пък ми звучеше твърде надуто да я пусна във фюжън. Необходимостта от такова ядене беше предопределена от липсата на каквито и да било други продукти в хладилника. :)

1 пакетче 250 гр. т.нар. ролца от раци (дето раци в тях няма)
1 чаена чаша ориз
1/2 глава лук
1 морков
1 с.л. масло
черен пипер
соев сос

Сварих стандартно, някой ще кажат по китайски, ориза в съотношение 1:2 като на 3та минута от завирането го изключих и оставих така. Междувременно задуших в маслото нарязания на ситно лук и на много малки кубчета морков. А с третата ръка накълцах ролцата на средно малки парченца, което се оказа без значение в последствие. Запекох рулцата на сух тефлоноф тиган (щото само такъв си имам, за нелюбителите на тефлон). Те, съответно, се разпарцаливиха, залепиха едно за друго, изобщо постигнахме страхотна естетика. За наказание ги накълцах с ножа и разбърках всичко - ориз, задушени лук с морков, накълцани рулца. Сол не сложих, щото технично бях предвидила употребата на соев сос. Аз лично употребих и един сладко-кисел китайски сос (готов). Много ми се щеше да нацвъкам всичко това с магданоз, но Мацов щеше много да плаче и реших да си спестя бърсането на локвите от пода. :)
Малкото маче беше доволно, аз също, а Мацов бил очарован. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2008 11:54 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Ето една типична импровизация, от тези, които понякога раждат кулинарни шедьоври. Колкото съм стриктна спрямо оригиналните рецепти, толкова и обичам да импровизирам. Бих я нарекла тази рецепта "ризото с рачешки рулца ала Маца". Може би щеше да си спестиш малко труд, ако беше задушила рулцата със зеленчуците, но и така изглежда много апетитно. Продължавай в същия дух и като става хубаво, не забравяй да си записваш как си го направила (както сега), защото много пъти ми се е случвало да спретна някаква вкусотия и после забравям как съм я сготвила.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2008 12:20 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Рулцата ги запекох на тиган за да не поемат маслото от зеленчуците, тоест да овкуся и ориза с масло. Но може да пробвам и заедно всичко.
Права си, Kristi, за записването, редовно правя някаква импровизация, после я забравям и след месец Мацин ми казва "Що не направиш онази манджа?", а аз вече тотално не помня какво точно съм правила. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2008 1:07 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мацо! Гениално! Разплаках се от смях!


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2008 2:35 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ми нали сме кулинарно-забавно-кексуален форум. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2008 9:08 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Мацов щеше много да плаче и реших да си спестя бърсането на локвите от пода. :)
Малкото маче беше доволно, аз също, а Мацов бил очарован. :)


Ха, ха , ха... Ужасно се смях...
Че защо да не може да бъде наречена "рибена"?
Така наречените "рачешки" рулца винаги трябва да бъдат съпроводени с добавката "сурими", което принципно означава отпадъчно, нетърговско месо от различни видове бели риби, пресовано и оцветено и ароматизирано допълнително със съответен аромат, основно на рачешко, скаридено, или подобно месо. Така или иначе, това си е рибено месо и рецептата направо си е , хе, хе, "рибешка".
Между другото, колкото и да се пазиш от мазнината, от поне 300 години китайците са установили, че най-вкусният ориз става с повечко мазнина...
Подхвърлям ти идеята за нова импровизация - да запържиш т.н. "рачешки" рулца с всичкото количество мазнина, което ще използваш, така че мазнината да се ароматизира от рулцата.
Така пак ще вкараш мазнината в ориза, но вече ароматизирана.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2008 9:15 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Маца написа:
Ми нали сме кулинарно-забавно-кексуален форум. :lol:

С литературно , музикална и интелектуална насоченост. :)
А иначе относно ризото с рачешки рулца, аз лично си представих цветно резултата от рецептата и смятам , че достойно можеше де е във Фюжън кухнята. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Окт, 2008 8:07 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
миш маш написа:
Маца написа:
Ми нали сме кулинарно-забавно-кексуален форум. :lol:

С литературно , музикална и интелектуална насоченост. :)

Като при последното се набляга на математиката и езикознанието. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Окт, 2008 10:17 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
миш маш написа:
Маца написа:
Ми нали сме кулинарно-забавно-кексуален форум. :lol:

С литературно , музикална и интелектуална насоченост. :) quote]

Като при последното се набляга на математиката и езикознанието. :P


А, извинете, аз не съм към тези двете, последните, моята област (при това доста скромна) е книгознанието.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Окт, 2008 3:17 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маца написа:
Алеко написа:
миш маш написа:
Маца написа:
Ми нали сме кулинарно-забавно-кексуален форум. :lol:

С литературно , музикална и интелектуална насоченост. :) quote]

Като при последното се набляга на математиката и езикознанието. :P


А, извинете, аз не съм към тези двете, последните, моята област (при това доста скромна) е книгознанието.


Хеи, пак оспамихте темата. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Окт, 2008 4:00 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
kristi написа:
Хеи, пак оспамихте темата. :lol:


Модератори, кво да ги пра'иш. :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB