[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Риба с нежен сос
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 11 Дек, 2018 2:34 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Фев, 2005 11:01 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имах половин килограм филе от херинга и реших да го изпържа. Нарязах филенцата на по-големи хапки, посолих ги и овалях половината в царевично брашно. Изпържих ги, но така се размириса, че се отказах да пържа повече.
Останалата половина от рибата наредих в стъклена тенджерка, намазах с 50-60 г майонеза, която беше останала от предния ден, поръсих с няколко капки соев сос и малко черен пипер и отгоре върху всяко парченце сложих по една трошица студено масло (общо не повече от 1/2 ч.л.). Захлупих с капак и сложих в микровълновата за 7 минути на 100%. След това се изважда тенджерката и се оставя за пет минути захлупена. Сервира се в същия съд. Отделно сложих картофено пюре. Стана невероятно вкусно! :facelick: (исках да го снимам, но беше ометено прекалено бързо :oops: )

Ако се приготвя в обикновена фурна, може да се наръси с настърган кашкавал малко преди да стане готова рибата. Кашкавалът не се пече, само се оставя да се разтопи.

И още нещо. Рибата трябва да е добре размразена (и леко подсушена), защото иначе пуска вода и сосът не е нежен, а воднист (първия път стана точно така). Аз размразявам рибата в хладилника и след това я оставям за малко на стайна температура.

Ако имате малко дете, заменете майонезата със заквасена сметана, а черния пипер го поръсете само във вашите чинии.

Ястието може да се приготви с всякаква риба.


Last edited by biskvitka on 18 Фев, 2005 8:42 pm Пет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2005 12:34 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Браво Бисквитке!
Това е много вкусна рецепта.... става и със пилешки или свински пържолки. Аз я предпочитам с сметана, но слагам и една- две лъжици майонеза. Вместо масло отдолу и отгоре слагам резанчета лук. Понякога слагм и по един пласт картофи нарязани на кръгчета.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2005 11:01 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Veshtica написа:
Вместо масло отдолу и отгоре слагам резeнчета лук.

Благодаря за идеята! Вчера сложих лук и стана още по-вкусно. А понеже рибата беше водниста (от типа на гренадира), пекох без капак и отгоре се получи апетитна коричка.
Благодаря, Вещица! :kiss:
Моята препоръка е да не се прави с гренадир - много е вкусен, но е и страшно воден.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Фев, 2005 4:25 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Имах половин килограм филе от херинга и реших да го изпържа. Нарязах филенцата на по-големи хапки, посолих ги и овалях половината в царевично брашно. Изпържих ги, но така се размириса, че се отказах да пържа повече.
Останалата половина от рибата наредих в стъклена тенджерка, намазах с 50-60 г майонеза, която беше останала от предния ден, поръсих с няколко капки соев сос и малко черен пипер и отгоре върху всяко парченце сложих по една трошица студено масло (общо не повече от 1/2 ч.л.). Захлупих с капак и сложих в микровълновата за 7 минути на 100%. След това се изважда тенджерката и се оставя за пет минути захлупена. Сервира се в същия съд. Отделно сложих картофено пюре. Стана невероятно вкусно! :facelick: (исках да го снимам, но беше ометено прекалено бързо :oops: )

Ако се приготвя в обикновена фурна, може да се наръси с настърган кашкавал малко преди да стане готова рибата. Кашкавалът не се пече, само се оставя да се разтопи.

И още нещо. Рибата трябва да е добре размразена (и леко подсушена), защото иначе пуска вода и сосът не е нежен, а воднист (първия път стана точно така). Аз размразявам рибата в хладилника и след това я оставям за малко на стайна температура.

Ако имате малко дете, заменете майонезата със заквасена сметана, а черния пипер го поръсете само във вашите чинии.

Ястието може да се приготви с всякаква риба.



Бих те посъветвал да не размразяваш по този начин риба или каквото и да е дълбокозамразено месо.
Аз от много отдавна практикувам т.н. от мене "шоково" размразяване, което съхранява всичките вкусови качества на дълбокозамразените продукти, независимо какви са те.
Целта е много бълзо да се повиши температурата, буквално светкавично.
Това става само когато се пусне дадения продукт във вряща вода.
За зеленчуците това е ясно, но малко хора ползват този начин и за месо.
В твоя случай бих те посъветвал да сложиш в тенджера да заври подсолена вода и да пуснеш рибата в нещо като кошничка или друго приспособление, за да можеш бързо да я извадиш без да я разтрошиш.
Оставяш я в горещата вода според размера и дебелината на парчетата.
Примерно, ако става дума за филета - около 2 - 2,5 мин.
След това я прави каквото искаш, остава си сочна.
А по твоя начин сокът изтича при бавното размразяване и рибата губи от ценните си качества, а и от вкуса твърде много.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Фев, 2005 9:47 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря, gotin, следващия път ще опитам по твоя начин.


 Profile  
 
 Рецепта: "Сьомга DolceVita"
Сготвено на: 21 Фев, 2005 1:19 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Аз също приготвям риба по подобна рецепта, но съм правила със сьомга. Филетата риба подреждам в тава и намазвам със смес (за 6 филета) от 6 майонеза + 1,5 чаени лъж. мед + 2 чаени лъж. горчица, малко червен пипер, лим сок, малко къри. Пече се под фолио около 20 мин , накрая се открива , за да се позапече!!!! СТАВА наистина разкошно, изискано ястие! Опитайте, става предполагам и с друго рибно филе!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB