2 пушени скумрии (
купих топлопушена, защото костите и се отделят по-лесно)
225 г качествено кремсирене
2 скилидки чесън
сока на 1 лимон
малка връзка магданоз / кервел / сибирски лук
1 ч.л. сос уорчестър
лют червен пипер
Скумриите се почистват от кожата и се обезкостяват. Месото им се накъсва и се слага в купата на робота. Отгоре се изсипват сиренето, накълцаните чесън и магданоз и останалите подправки.
Всичко се разбива, докато се получи кремообразна маса.
Пастетът се поднася с препечени филии.
Забележки: кремообразното сирене може да се замени с Дунавия, но не и с българско кремсирене, в което се усещат зрънцата извара.
Вместо с хляб, пастетът може да се поднесе с
блини (това ни беше закуската тази сутрин).
Рибата може да е студенопушена или веяна, но костите и се отделят по-трудно. За сметка на това, вкусът е по-наситен, а текстурата на пастета - по-домашна (на малки бучици).
Количеството лют червен пипер е по избор; правих пастета за дами, чийто вкус не познавам, затова не посмях да се увличам особено.
От себе си добавих и сместа
Олд Бей, определено стана по-ароматно.
В оригиналната рецепта се добавя и сол, абсолютно излишна съставка според мен, предвид солеността на рибата и сиренето.
Източник:
The Ultimate Book of Fish and Shellfish