Здравейте,
За първи път се включвам и аз с рецепта, но до момента само копирах!
Та реших че е време и аз да се впиша тук с една рецепта която ми показаха наскоро- родина - Италия!
Необходимите продукти са:
За каймата:
500-600 г. риба тон в собствен сос.
1 яйце
4-5 пак.галета- може и повече
1 връзка магданоз
1 гл.лук- средно голяма
За плънката:
сол, черен пипер, подправки на вкус
3 моркова- не много големи
2-3 яйца
1 буркан кисели краставички
(Всичко е на око- това са приблизителни количества)
Приготвя се по следният начин:
Морковите и яйцата се сваряват, нарязват се на ситно и към тях се добавят наситнените кисели краставички и хубаво се омесва.
През това време отцеждаме рибата тон от соса-(олиото), слагаме я в една купа, добавяме суровото яйце нарязваме на ситно лука, магданоза, добавяме желаните подправки и започваме да месим. Добавяме постепенно пакетче по пакетче галетата,и олиото от рибата- редуваме ги- веднъж едното другия път другото, и така докато стане хомогенна смес, от която можед а се оформят кюфтета!
От така приготвената кайма се правят топчета, толлкова големи,така че като се разстелят в дланта, дебелината им да е около 1-1.5 см. и да са с радиус около 8-9 см.
В така направената плескавица се слага по 1 ч.л. от сместа с морковите, яйцата и краставичките. Прихлупва се плътно от всички страни.
Вече готовите кюфтета се редят в намаслена тава и се пекат в умерена фурна, докато се запекат, или по- скоро докато започнат леко да се разпукват.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Трудоемко е, но пък е вкусно!