Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:55 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 16 Дек, 2009 12:19 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Ако рибата е хваната в течаща вода, а не в някоя локва (това се отнася не само за сом, а и за всички други сладководни риби), тя не мирише. А сомът е мазен само, ако е над 5-6 кила.

В нашия дом, баща ми, който беше един от най- добрите "сомджии" в Пловдив, носеше седмично по около десетина килограма сомчета между 1,5 и 2 кг., а месечно поне 1-2 сома над 8-10 кг.
Аз съм изконсумирал поне стотина килограма сом (защото друга риба не ядях, макар че ловях доста много), затова мога да се включа достатъчно компетентно, макар и късно след Никулден.
Сомът е хищна риба, която се храни единствено с други водни животинки, затова ни най-малко не е "миризлива".
Месото на сома е невероятно вкусно и нежно, просто се топи в устата, а костите са много малко. Далеч по-вкусна риба е от пъстървата. Най- вкусна става пържена, на "шайби".
Всичко това, обаче, се отнася за сом, не по-тежък от 2 кг.
Над два-три килограма сомът вече става тлъст, макар че това не е толкова неприятно.
Но сомове над 5-6 и нагоре килограми вече са неприятно тлъсти, макар че месото им е все толкова нежно и вкусно.
Но, така или иначе, "миризлив" сом няма, или поне аз, за толкова много години, не съм срещал...


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Дек, 2009 10:32 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
gotin написа:
Но, така или иначе, "миризлив" сом няма, или поне аз, за толкова много години, не съм срещал...
Както казах, аз съм взимал сом САМО от търговската мрежа, откъдето предполагам и Ясен се е сдобил с рибата и където определено сомовете са си миризливи.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Дек, 2009 7:26 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не всички са миризливи.
Който има рибарник и си разбира занаята, пуска течаща вода няколко дни преди ваденето на рибата, времето зависи от големината на рибарника и количеството развъждана риба. Така няма миризма.
Иначе предпочитаме сома филетиран, обезкожен и паниран.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB