Алеко написа:
Ако рибата е хваната в течаща вода, а не в някоя локва (това се отнася не само за сом, а и за всички други сладководни риби), тя не мирише. А сомът е мазен само, ако е над 5-6 кила.
В нашия дом, баща ми, който беше един от най- добрите "сомджии" в Пловдив, носеше седмично по около десетина килограма сомчета между 1,5 и 2 кг., а месечно поне 1-2 сома над 8-10 кг.
Аз съм изконсумирал поне стотина килограма сом (защото друга риба не ядях, макар че ловях доста много), затова мога да се включа достатъчно компетентно, макар и късно след Никулден.
Сомът е хищна риба, която се храни единствено с други водни животинки, затова ни най-малко не е "миризлива".
Месото на сома е невероятно вкусно и нежно, просто се топи в устата, а костите са много малко. Далеч по-вкусна риба е от пъстървата. Най- вкусна става пържена, на "шайби".
Всичко това, обаче, се отнася за сом, не по-тежък от 2 кг.
Над два-три килограма сомът вече става тлъст, макар че това не е толкова неприятно.
Но сомове над 5-6 и нагоре килограми вече са неприятно тлъсти, макар че месото им е все толкова нежно и вкусно.
Но, така или иначе, "миризлив" сом няма, или поне аз, за толкова много години, не съм срещал...