Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:01 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Апр, 2011 1:58 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
1 кг. сепия или октопод*
2 суп.л. доматено пюре
2 кг. дребен лук
1 ск. чесън
1 ч.ч. зехтин
3 дафинови листа
3-4 зърна бахар
пипер на зърна
сол

В зехтина на умерен огън се задушават лукът, чесънът, сепията или окотопода.
Добавя се предварително загрятото до топло вино.
Оставя се да поври 5-10 мин.
Добавя се дом. пюре и отново се оставя да поври около 10-тина мин.
Добавят се останалите подправки, солта и малко вода.
Оставя се да ври, докато остане почти само със зехтина.
Ястието се сервира топло или студено, придружено със зелена салата и сирене.
Добър апетит! :wave:

* Бележка: Сепията, както и октоподът имат трудно сваримо месо, а в допълнение и доста мастило. Ако октоподът е пресен, то задължително трябва да е предварително ударен поне 50 пъти в гладък камък, така че повечето от мастилото му да е изтекло.
Сепията може да се сготви прясна, докато октоподът е за предпочитане да постои 2-3 дни в камерата на хладилника и след това да бъде наготвен.
И в двата случая, преди да изпълните рецептата, трябва да подготвите** месото.

**Подготовка на месото:
Сепията (или окотоподът) се измива добре със студена вода.
Поставя се в дълбока тенджера в студена вода, която да покрива изцяло месото, и към която се добавя 1/2 ч.ч. оцет. Сол не се прибавя на този етап.
След като заври, котлонът се намалява на средна температура и се оставя да ври час и половина. Месото се вади от водата и се измива внимателно под течаща студена вода. След това се се нарязва на парчета и се пристъпва към изпълнението на рецептата.

Уточнение: Ако сепиите са малки, не е нужно предварителното варене.

Image


Attachments:
File comment: Октопод- стифадо (средиземноморска кухня)
sepia_oktopod_stifado.JPG [79.02 KiB]
Not downloaded yet


Last edited by sfesn0t0 on 08 Апр, 2011 7:41 am Пет, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 9:01 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Добре дошла sfesn0t0! Страхотна рецепта и много апетитна снимка.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 9:16 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
миш маш написа:
Добре дошла sfesn0t0! Страхотна рецепта и много апетитна снимка.


добре заварили:-)
и благодаря за топлото посрещане!:-)
:wave:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 9:19 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И сега като се втурна да ловя сепии и октоподи из Перловска река:)
Здрасти и от мен. Наистина хубава рецепта и снимка.:)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 9:24 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
Маца написа:
И сега като се втурна да ловя сепии и октоподи из Перловска река:)
Здрасти и от мен. Наистина хубава рецепта и снимка.:)


хаххахахаххахаха:-))))))))
пусни въдицата в близкия рибарски магазин по-добре:-))))


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 12:03 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Чудна рецепта, sfesn0t0!

В едно предаване на Фиеста научих, че ако във водата, в която се вари октопод, се сложи коркова тапа, звярът се сварява по-бързо.
Изпробвах метода, наистина действа.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 12:45 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Това за тапата и аз съм го чувала от морски хора.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 1:15 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
sfesn0t0 написа:
Image


Здрасти и от мене! :)
Направо убийствено страхотна рецепта! Поздравления!
Достави ми огромно удоволствие и бих искал да се телепортирам до някое крайморско градче в Гърция, че да се наям до насита с всякакви морски продукти... :)
У нас все още тези неща са деликатеси, при това порядъчно скъпички.
Само една забележка имам - октоподът няма мастило, само сепията има.
И удрянето в камък петдесетина пъти не е за "източване на мастилото", а по съвършено друга причина. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 2:01 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
т.нар. глава на октопода освен всичко друго, съдържа и една цяла торба с мастило, която при внимателен подход веднага след улавянето трябва да се извади без да се спука. удрянето става с цел напълното отделяне на мастилото, а и за да омекне месото на "пипащия" звяр:-)

на снимката се вижда мастилената торба, вътрешностите, както и вече добре почистената глава: http://kopiaste.org/wp-content/uploads/2009/04/skin-removed.jpg

при замразените октоподи, торбата с мастилото е извадена, но в повечето случаи главата не е добре почистена. тя внимателно се измива като се изваждат всички останали във вътрешността ѝ дреболии. самата глава се приготвя заедно с пипалата.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 6:51 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Добре дошла и от мен.
Тази рецепта много ми прилича на начина, по които баба, която беше гъркиня, приготвяше калмарите. Но те са много по-крехки и не трябва предварителна обработка. Само баба ми не слагаше домати и понякога използваше и малко от мастилото на калмарите, за да придаде по-пикантен вкус.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB