Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:07 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Авг, 2010 4:53 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 15 Юни, 2005 4:08 pm Сря
Мнения: 144
Location: София
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 кг филе от риба минтай,
около 150 гр настърган кашкавал,
уни сос-3-4 супени лъжици,
1 лъжица горчица,
ракиена чашка сухо бяло вино,
кафена чашка олио.

ПОДПРАВКИ:
смлян черен пипер,
готварска сол,
кориандър,
чесън на прах,
магданоз,
девесил,
малко лимонена кисела,
къри.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Филетата измиваме с вода и подсушаваме с мека домакинска кърпа. От подправките смесени с олиото и лъжица горчица правим марината с която натриваме филетата и оставяме на студено за не по малко от 2 ч. Преди да ги сложим в тавата отцеждаме от олиото и слагаме в тава за печене. Поръсваме с настъргания кашкавал. Сипваме виното,уни соса,съвсем малко олио и вода по малко от 1/2 каф.ч-ка. Първоначално печем на предаврително загрята фурна при температура около 200 градуса-10 мин , а след това намаляваме фурната на 150 градуса за още 10 мин. По желание на дъното на тавата можем да добавим нарязан на тънко кромид лук а рибните филета да покрием с тънко нарязани парченца лимон :YY:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2010 11:30 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Аз обичам риба и с удоволствие ще пробвам тази рецепта. Само дето съм провърженик на пресния чесън и лимона е задължителен за мен. А сос yни тук няма. Какво представлява, за да си направя заместител?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2010 2:02 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
kristi написа:
А сос yни тук няма. Какво представлява, за да си направя заместител?
Уни сосът е една гадост на Маги, която спокойно можеш да замениш със соев сос. Ако си опитвала полски соев сос, уни сос е нещо много подобно.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2010 9:15 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Мерси Мистер. Соев сос обичам и имам постоянно.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2010 2:19 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
kristi написа:
А сос yни тук няма. Какво представлява, за да си направя заместител?
Уни сосът е една гадост на Маги, която спокойно можеш да замениш със соев сос. Ако си опитвала полски соев сос, уни сос е нещо много подобно.

Т.н. "Унисос" се прави по рецепта отпреди 124 години.
Сосът е уникален като вкус, дори единствено заради това, че е единствения в света сос с добавката на уникалната подправка "Чимен", друг подобен няма.
А това, че е на МАГИ, ни най-малко не е причина да бъде злостно дискриминиран... :P
този сос е направил света на вегетарианците значително по-приятен. :)
И спокойно може да бъде заместен от светъл соев сос с добавката на добре смлян чимен, или да се направи настойка от чимен на прах с малко соев сос и след прецеждане да се добави в по-голямото количество соев сос.
Примерно - 1/4 ч.л. чимен на прах в настойка с 2 с.л. светъл соев сос. Желатено е соевият сос да бъде загрят, за да се екстрахират ароматните вещества по-бързо.
Престой - поне 24 ч.
След това връщане в 200 мл.-ова бутилка със соев сос.
Така и нещастните французи могат да си имат имитация на "Унисос"... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Авг, 2010 11:55 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Благодаря ти за информацията, Gotin.
Сега остава да разбера как се казва чимена на френски и дали се намира тук, за да си приготвя този сос. Така ще мога да го дам да го опитат нещастните французи, когато ги каня на гости в къщи. Дано след това да станат малко по-щастливи.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2010 12:16 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fenugrec


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2010 12:23 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Еееее, шефе, на това му се казва светкавичен отговор. Флаш е като костенурка в сравнение с тебе. Благодаря ти. Познавам я тази подправка и лесно се намира. Скоро ще ощастливя живота на френските ми приятели.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2010 10:20 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Не мога да те остаавя да се излагаш пред франсетата :P .


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 9:50 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ох, адски тъпо. Чак сега погледнах линка на шефа, после го трансформирах в бълрагрски и се оказа Сминдух:(
Защо ли не направих проверката по-рано, че да пропусна купуването на 200 гр. млян чимен:)))


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 11:54 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маце, ще си го разделим, не му се шашкай! Не съжалявай, сминдухът изветрява много бързо.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 12:24 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Вярно, че изветрява бързо. Може да го шернем наистина, особено ако измислим и механизъм за физически контакт:)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 12:43 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз не съм много съгласна ,че сминдух и чимен са съвсем еднакви като аромати.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 12:57 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Вярно, че изветрява бързо. Може да го шернем наистина, особено ако измислим и механизъм за физически контакт:)

Мацки, аз ползвам чимен от поне 20 години, защото ме "зарибиха" мои приятели арменци много отдавна...
И винаги имам в къщи чимен в достатъчни количества, защото редовно си осолявам разни меса и след това ги кайзеровам.
Моето впечатление е, че леко изветрява, т.е., губи от прекалено силния си аромат, дори и в херметично бурканче, точно както става и с кафето, но това не му пречи при разтваряне да има същата сила на аромата.
Аз съм един от първите популяризатори на тази подправка у нас, защото до десетина години назад тя просто беше непозната и единствено професионалистите месари я знаеха.
В моя блог има една доста голяма статия по въпроса за чимена.
Моят кулинарен блог


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 1:41 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
миш маш написа:
Аз не съм много съгласна ,че сминдух и чимен са съвсем еднакви като аромати.

Миш, съгласна съм, но това е повод да се видим с Маца. Пък ако искаш, заповядай и ти! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 2:11 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз само казах, че като преведох уикито от френски на български с натискане на линка в ляво ми изписа сминдух:) Иначе поводи за виждане все можем да намерим:)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 11:27 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Я, какво раздвижване, а аз съм пропуснала!

Да разбирам ли, че чименът може да се ползва за риба? Аз засега го слагам само на пиле, по препоръка на Биски.

Кой каза да се виждаме, кой? :cheers:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 11:31 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това някакъв вид Треска ли е?
Готин, нави ме, ще дам шанс на соса на Маги, дано наистина си заслужава. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 12:08 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Както се казва, с две думи та нави :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB