Рецептата е комбинация от съвети , които ми дадоха в рибарския магазин и лека импровизация по спомен . С това семпло ястие , ме плени мидената ферма в местността "Дълбока"

. Бързам да уточня, че готвих по спомен и не предлагам някаква "оригинална семейна рецепта". Споделям я с вас, защото опита се оказа успешен и много вкусен.
Миди по БургаскиНеобходими продукти ( 4 порции):
1 кг пресни миди с черупката
2 глави лук
2 ч.ч. ориз (за предпочитане с кръгли зърна)
1 голям морков
* 1 голям домат (опция)
девисил, по възможност пресен
бучка масло
сол
прясно смлян черен пипер
пресен магданоз
Начин на приготвяне:Изчистете много добре мидите, с грубата част на чиста гъба за съдове или четка.Остържете всички полепнали охлювчета, водорасли..пр. Отскубнете и водораслото, за което мидата се "прихванала". Изплакнете много добре, за дане ви хруска после нещо в чинията.
Важно, ако мидата е отворена , почукайте я леко и ако не се затвори, я изхвърлете!В подходяща тенджера, сложете мидите, масло и малко вода **.Захлупете и задушавайте на средно висока температура, като разбърквате периодично, докато всички миди се отворят. Внимавайте, да не ги преварите.Защото после стват като гума.Също така, наблюдавайте да не се отворят прекалено много, защото ядката изпада от черупката . А , и когато се напълня с ориз, не са така "естетични", ако мога така да се изразя.
Междувремено, почистете и измийте ориза.Нарежете на дребно зеленчуците.
Когато мидите са готови, отцедете бульона, за да го вложите в ориза. Ще се учудите , колко течност , ще пуснат мидите, при условие, че не сте сложили такава в тенджерата.
Задушете с малко сол, лука и морковите.Когато омекнат, добавете и ориза. Задушете , докато ориза се "оцъкли"

, ако добавяте домат, тук е момента да го сложите, задушете още минута и добваете още малко сол, бульон и вода . Аз лично не обичам ориза да е много преварен и сложих 5 ч.ч. течност . Но всичко много зависи от качеството и вида ориз , който ползвате.
5 мин. преди да оттеглите от огъня , подправете с девисил и черен пипер.Охладете, но не прекалено, защото мидите през това време изстиват..
Подгответе си подходящо плато/съд за сервиране. Вземете една мида и гребнете с нея от плънката, ако се наложи си помогнете с лъжичка.Постявете в съда за сервиране и така със следващата..За финал,поръсете с магданоз.
Приятен апетит!
* За домата.Имах спомен,че в ориза имаше нещо червено и за това , въпреки,че в нета , масово ориза е бял само с лук, реших да сложа. Получи се, но съпружеското тяло твърди, че домат според него е нямало.

Тази година сигурно няма да мога да я посетя за да сверя съставките.
** За течността. В магазина ми казаха "- Само миди и нищо друго." . Аз добавих масло от мен и реших да се застраховам, като сложих един пръст вода. Впоследствие се уверих, че мидите пуснаха много бъльон (около 3 чаши

) .
Следващия път ще сложа чаша бяло вино.
Масово в нета , мидите и ориза се варят заедно. Девойката от магазина, ме увери ,че се пълнят и аз решх да я послушам, въпреки, че е по голяма хамалогия. И мисля,че не сбърках. Моментът с прибавянето на мидите в ориза, е много тънък.Те не трябва да се преваряват, за да не станат на подметка.

Когато добия повече опит с готвенето им, може и така да пробвам.
Мидите се сваряватмного бързо, около 10-13 мин. Така ,че внимавайте.
