Напоследък във форума много се дискутира върху една рецепта за
пиле върху сол. За рибата в сол ме подсети нюзлетърът (признавам, източник на вдъхновение

) и играта
Какво е това.
Рибата в солена кора е не по-малко вкусна, бърза и ефектна.
За три порядъчни порции:
500 г риба пампус (разновидност на огледалната; в родни условия идеално се замества от маслена р.)
1 кг сол (морска)
1 суров белтък
около 1 м алуминиево фолио
Рибата се размразява в хладилника и внимателно и се остъргват малкото люспи. Кожата и не трябва да се наранява, защото рибата ще стане прекалено солена.
С ножица или ножче с тънко и дълго острие се изрязват хрилете. Коремчето на рибата се цепва и се изваждат вътрешностите. Рибата се измива със студена течаща вода, след което се подсушава с домакинска хартия. В коремчето се слагат зелени подправки, каквото има (риган, мащерка или розмарин).
Фурната се загрява до 200 С.
Подготвя се солената кора:
В голяма купа се смесват солта, белтъкът и малко вода, не повече от 1 ч.л. и то ако солта не е влажна още в пакета.
Половината сол се изсипва върху средната част на фолиото, изравнява се, отгоре се слага рибата.
Върху рибата се изсипва останалата сол и всичко се опакова във фолио така, че отгоре да остане въздух.
"Пакета" се слага в тавичка и веднага се мята в нагорещената фурна и се пече 30 мин.
Готовата риба се поднася със сос, примерно
Холандес и варени картофи, но и без нищо е много вкусна.
Забележка:
Така приготвената риба е с нежен вкус и аромат, но понякога става зверски солена. Затова може преди да се сложи върху солта, да се увие в сух тензух.