Имах някъде рецепта за лазаня с риба тон (консервирана, към 400гр отиваше и затова досега не съм я пробвала) ...
2 кутийки риба тон, от по-хубавите, които са на големи парчета
1 опаковка лазаня
1 морков
1 червена чушка, прясна
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
250 мл гъбен бульон (може и от тези на кубчета, ако е от пресни гъби - още по добре)
125 мл течна сметана
1 чаша много сухо бяло вино, например Pinot Griggio
300 гр. настърган кашкавал
200 гр. настърган пармезан
зехтин
сол, черен пипер, копър
Лукът и чесънът се нарязват на колелца и се запържват леко в зехтин в дълбок тиган или широка тенджера. Добавяме нарязания на щифтчета морков и нарязаната на парченца чушка и задушаваме, докато омекнат.
Изцежда се рибата от олиото, в което е в консервата, и се добавя към зеленчуците. Оставя се да се задуши, като не се мачка много, че да не стане на каша.
Когато се изпари водата от зеленчуците, гасим с виното и добавяме бульона. Къкри още малко, след което добавяме и сметаната. Трябва да стане средно гъста смес. Овкусяваме с подправките и махаме от огъня.
В намазана със зехтин тавичка нареждаме един пласт сурови кори лазаня. Покриваме със сместа от зеленчуци и риба, отгоре поръсваме с настърганите сирена. Пак лазаня, пак смес, пак сирене - така, докато се напълни тавичката. Най-отгоре трябва да е рибено-зеленчукова смес, покрита с настъргано сирене. Изливаме в тавичката течността от сместа и печем на 200 градуса около 40 минути. Корите лазаня трябва да омекнат, а сиренето на добие златист цвят.
За пиене: Същото вино, което сме ползвали при готвенето.
Да ви е сладко!