Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:37 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 21 Апр, 2005 9:56 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Сельдь под шубой

Това е една от любимите ми салати. Лелите ми я правеха само за големи празници (от типа на 7 ноември :lol:). При мен дълго време не се получаваше - влагах доста продукти и усилия, а като резултат имах една розова каша. Вкусна беше, но видът и определено не беше празничен. И така страдах, докато един ден не попаднах на варианта (на Ayn от good-cook), който предлагам и на вас. Тук всеки слой стои отделно, в същото време вилицата минава свободно, без да нарушава цялостната хармония

(като се изключи несръчното нарязване, салатата наистина си я бива ;))

А ето и рецептата:

3-4 средноголеми картофа
2 средноголеми моркова (според мен може да се добави още един)
2 средноголеми глави червено цвекло (аз сложих една, тежаща 220 грама)
4 филета от сельодка (сложих рибка и половина от домашно маринованата сельодка на Клавдия)
300 г майонеза (или 200 г майонеза, 100 г сметана)
1 яйце (пропуснах го)
1 пак. желатин на Др. Йоткер
1/2 ч.ч. студена вода
сол, пипер (черен или бял)

Сваряват се картофите, цвеклото, морковите и яйцето) цвеклото се вари отделно). Зеленчуците се нарязват на дребни кубчета и леко се посоляват, яйцето се настъргва.

Лукът се нарязва на тънки, почти прозрачни и вички и се залива с вряща подсолена вода за 1 минута. След това водата се излива, а лука се подсушава с хартиена кърпа. Рибата се нарязва на ивчки и се смесва с лука.

(Винаги когато правя тази салата, попадам на зверски горчив лук. И вчера лукът горчеше, затова сложих само 1/4 от него, останалия го използвах в друго ядене. Моята препоръка: за може да се яде салатата, опитвайте лука предварително, т.е. преди да го сложите при рибата).

В малка купичка се сипват желатина с водата, след като набухне, се стопява на водна баня (или просто се слага в съд с топла вода), като се разбърква и се внимава да не заври.

Желатинът се оставя малко да поизстине и се смесва с майонезата. Подправя се с пипер, оцет (ако обичате по-киселко), копър (по желание)...
Всяка съставка се смесва поотделно с майонеза, като се оставя малко от майонезата за украса.
Правоъгълна форма за кекс (моята е по-голяма, затова използвах пластмасова кутия) се застила с прозрачно фолио и в нея започват да се нареждат:
1/2 картофи
моркови
риба
цвекло
1/2 картофи
Отгоре се залива с остатъка от майонезата и се наръсва с настърганото яйце.
Слага се в хладилника, за да се стегне
Може да се направи и в кръгла тортена форма, също е много красиво.

Забележка: не трябва да се натискат много силно отделните слоеве, защото се изкривяват.


Attachments:
6uba1.jpg [42.21 KiB]
Not downloaded yet
6uba2.jpg [26.64 KiB]
Not downloaded yet


Last edited by biskvitka on 05 Май, 2005 11:52 am Чет, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2005 10:07 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Бисквитке това изглежда прелестно. Трябва задължително да се пробва :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2005 10:28 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тъкмо ще кажеш, с каква водка върви 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2005 11:57 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Задължително чиста руска водка :mrgreen: Ако не обичате чисто може да разредите с бял или червен вермут. А за по-издръжливите с бира :twisted:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB