Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 12:38 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Юли, 2004 2:46 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Звучи необичайно, но е страшно вкусно и ви гарантирам, че ще смаете всички с него.

Арабско сладко от патладжани
1кг малки патладжани /най-добре от продълговатите/
1с.л.сол
1кг захар
сока от 3 лимона
настъргана кора от 1 лимон, 1ч.л. настърган джинджифил, 12 зърна карамфил, 2 пръчици канела

Дръжките на патладжаните се скъсяват, а листенцата се откъсват. Патладжаните се надупчват нагъсто с клечка за зъби, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за една нощ в хладилника. На другия ден се измиват много хубаво от солта със студена вода. Пускат за 5мин. във вряща вода и се отцеждат. Захарта и лим.сок се кипват и се отпенват. Добавят се подправките и всичко ври още 5мин.
Патладжаните се пускат внимателно в сиропа и се варят на слаб огън ок.2 часа, докато попият половината сироп. Много внимателно се вадят с решетеста лъжица, за да не се разкъсат, слагат се в буркани и се заливат с горещия сироп.

Сладкото може да се яде веднага след като изстине, но е по-вкусно като престои.


 Profile  
 
 Рецепта: :)))))))
Сготвено на: 22 Авг, 2004 2:24 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2004 1:55 am Нед
Мнения: 47
Aуууууууу, Точице, май аз съм първала смелчачка. Непременно ще пробвам и ще пратя смаяните да пишат отзиви тук :lol: . Само да уточня, лимоните от големите ли са или от малките?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: :)))))))
Сготвено на: 22 Авг, 2004 2:47 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Действай, смелчак :D , може да поведеш дружина :lol:
Аз използвам от големите лимони с дебела кора - те имат по-малко сок, но пък кората се стърже по-лесно. Един трик - най-лесно става като се остави лимонът в камерата на хладилника за 5мин. преди стъргането. Още - патладжаните се набръчкват и накрая изглеждат като карамелизирани - това да не те тревожи. Успех!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB