Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Авг, 2020 2:13 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Окт, 2005 4:29 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
500 мл оцет
250 мл вода
4 скилидки чесън, едро нарязани
1 ч.л. зърна чер пипер
4-5 лентички лимонена кора без бялото
дафинови листа
2ч.л. сол
5-6 стръка мащерка
зехтин /може и олио/
1 кг култивирана кладница

В дълбока тенджера се кипват оцетът, водата, чесънът,пиперът, солта и мащерката и се варят на тих огън 30 мин. Добавят се почистените гъби и се варят ок.10мин., след което се отцеждат в гевгир.

Отцедените гъби се слагат в буркани, добавят се лимоновата кора и дафиновият лист. Зехтинът се загрява без да кипва и гъбите се заливат с него до гърлото на буркана. След 2 седмици са готови за консумация /това не го слушай след 2-3 дни се изяждат :lol: /, но трайността им 3-4 месеца.

Може да сложите и други подправки - копър, кориандър, джинджифил.

Страхотно мезе е наистина.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2007 9:02 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
дядо ми така правеше рижики и масловки.
с копър, дафинов лист, бахар, черен пипер и чесън.
страхотни са!
ма сега няма кой да ги бере, па камо ли да ги маринова :(
само мераклии за ядене има :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2007 9:14 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
rosko написа:
ма сега няма кой да ги бере, па камо ли да ги маринова :(

Мариноването не е трудно и дълго, обаче брането... Само веднъж опитах с инструкции и се оказа, че торбичката ми с превъзходни манатарки съдържа само мухоморки. Та караме на култивирани кладници :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2007 10:43 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
rosko написа:
ма сега няма кой да ги бере, па камо ли да ги маринова :(

Мариноването не е трудно и дълго, обаче брането... Само веднъж опитах с инструкции и се оказа, че торбичката ми с превъзходни манатарки съдържа само мухоморки. Та караме на култивирани кладници :mrgreen:


Добре че не сте ги изпапали...


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2007 12:41 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Добре че не сте ги изпапали...

слава богу имаше съвестен контрольор по качеството, ама ми стана кофти да ти кажа, такива хубави гъбки си бях набрала :(
off, четох наскоро, че от суши с филета на отровната риба-балон, което се прави от малцина лицензирани готвачи, умирали средно по 12 клиенти на година, което хич не е малко, направо си е руска рулетка.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2007 12:55 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Нали манатарките нямали двойник, що така станало? Язък за брането, наистина


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2007 1:31 pm Вто 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
... Само веднъж опитах с инструкции и се оказа, че торбичката ми с превъзходни манатарки съдържа само мухоморки.
...
Като близначки са :mrgreen:

http://www.erowid.org/plants/amanitas/i ... caria1.jpg


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2007 1:36 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
yosif написа:
Като близначки са :mrgreen:

Ами аз избирах най-хубавките, нъл съм естет :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB