500 мл оцет
250 мл вода
4 скилидки чесън, едро нарязани
1 ч.л. зърна чер пипер
4-5 лентички лимонена кора без бялото
дафинови листа
2ч.л. сол
5-6 стръка мащерка
зехтин /може и олио/
1 кг култивирана кладница
В дълбока тенджера се кипват оцетът, водата, чесънът,пиперът, солта и мащерката и се варят на тих огън 30 мин. Добавят се почистените гъби и се варят ок.10мин., след което се отцеждат в гевгир.
Отцедените гъби се слагат в буркани, добавят се лимоновата кора и дафиновият лист. Зехтинът се загрява без да кипва и гъбите се заливат с него до гърлото на буркана. След 2 седмици са готови за консумация /това не го слушай след 2-3 дни се изяждат
/, но трайността им 3-4 месеца.
Може да сложите и други подправки - копър, кориандър, джинджифил.
Страхотно мезе е наистина.