Маринован лук
1 кг лук ( най-добре арпаджик или поне среден размер кромид )
Марината
. 200 мл оцет( 8 %)
. 500 мл вода
. 100 мл мед
. 1 дафинов лист
. 1 ч л сол
. няколко зърна черен пипер
. карамфил...
. Лука се нарязва на филии( ако е арпаджик на две или цял)....
. Всичко за марината се омесва и се слага в една тенджерка ...
. Маринатата се кипва, добавя се лука и подправките.....
. Сварете лука до "прозрачност " (стъкло)...
. В буркан се поставя лука и отгоре се залива с марината ..
. Оставя се да се маринова минимум 12 часа в хладилника....
*Може да се добави една две клонки розмарин и/ или копър...
Ако добавите цвекло (сурова или варена) лука се оцветява красиво виж снимката...
НЕ трябва да се вари дълго лука, като кипне и се маха от отгъня.. а може и да се залее суров с гореща марината...ако искате много хрупкав лук мариновайте поне 24 часа...В марината може да се добави олио ..... Няма проблем да се съхранява цяла седмица в хладилника...Важно марината да покрива изцяло лука.....Ако искате зелен цвят добавете сок от спанак или сок от магданоз...
