Мариновани гъби с чесън
300 г гъби
Марината
6-8 скилидки чесън
75 мл олио
сок от един лимон ( 50 мл вино)
1 ч л мед (на вкус)
1/2 ч л черен пипер
1/2 - 1 ч л сол
пресен копър, магаданоз, босилек и т.н (на вкус)
2 с л семки или орехи
. Ако гъбите са големи се нарязват на половинки ..
. Кипва се вода и гъбите се бланшират (буквално за няколко секунди)
. Обливат се със студена вода..
. Чесъна се наситнява ...
. Лимоновия сок, олио се разбъркват .. добавя се сол, мед, черен пипер и ситно
нарязани зелени подправки...
. Гъбите се заливат с марината и се оставят за няколко часа (цяла нощ)в хладилника ..
. При сервирани се поръсват с изпържени слънчогледови семки или орехи...
* Могат да бъдат съхранени в хладилника до седмица, колкото повече стоят толкова по- вкусни стават..Може лимонов сок(вино) да се замени с оцет..Колкото и да е странно семките (орехи) доста добре допълват вкуса(убиват чесновия вкус).. Всъщност ползвах чесън на прах .. 6-8 скилидки ми се виждатдоста чесново
.. Ако ползвате консервирани печурки - няма нужда от бланширане
Източник
Приятен Апетит !!!