Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Мар, 2007 1:45 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Тази туршия е изключително вкусна и бърза. Рецептата е семейно-приятелска, предава се от човек на човек. Тоест когато идват у дома директно се слага буркана на масата, за да не става нужда от допълване на представителната чиния(купа).

Туршия за един ден

Марината за една доза: 2.5 ч. вода, 0.5 ч. захар, 1 ч. оцет, 1 с.л. сол
Зеленчуците се почистват, нарязват грубо (не на малки парченца) и се натъпкват в стъклени буркани. Маринатата се кипва и вряла се изсипва върху тях. На другия ден туршията е готова за консумация.
Съхранява се на студено.

Зеленчуците (зеле, карфиол, чушки, моркови, стъбла от целина, кервиз и всичко останало каквото имате и можете да намерите на пазара, например тиква, зелен фасул, зелена бакла и т.н. Определено краставици ако слагате омекват и не са вкусни.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Мар, 2007 4:06 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ох :ligi: Ако се казвах Раул, щях да съм поне 200кг


 Profile  
 
 Рецепта: Поговорка
Сготвено на: 23 Мар, 2007 12:58 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
А-а , нямаше ли една поговорка "Тази шия не е от туршия" .....


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Мар, 2007 1:38 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Имаше, сестро, ама моята теория е, че всичко е въпрос на количества, а мен с кебапчета не мож ме докара до знойна жена :mrgreen: , обаче с това това безпроблемно :sumo:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Ное, 2007 10:18 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Тази туршия е великолепна! Нежна, хрупкава и гали небцето :ligi:
Единственото й недостатъче е, че много бързо свършва... :mrgreen:
Този път направих моркови и карфиол, обмислям да заложа и малко зеле при следващото правене.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Ное, 2007 3:46 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Куцо пиле написа:
Този път направих моркови и карфиол, обмислям да заложа и малко зеле при следващото правене.

Опитай и с парчета тиква - резултатът е великолепен и нестандартен!


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2008 12:48 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Направих и тази туршийка. Стана страхотна, но ми се струва, че карфиолът, примерно се нуждае от малка предварителна подготовка. Аз сложих карфиол, моркови и чушки, но самият карфиол стоеше леко суров.
Та питам сега: Дали да не го кипна и него, без да го сварявам? Или нещо друго?


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2008 1:11 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маце, аз като я правих нищо освен марината не кипнах, но пък успяхме да се сдържим да постои туршията 2-3 дни. За този период му минава суровостта на карфиола :) А ако устискате и по-дълго още по-добре.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2008 1:17 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Маце, аз като я правих нищо освен марината не кипнах, но пък успяхме да се сдържим да постои туршията 2-3 дни. За този период му минава суровостта на карфиола :) А ако устискате и по-дълго още по-добре.


Пиле, след като написах поста се сетих, че не съм я пробвала вчера, така че довечера ще видя какъв е резултатът.
Притеснява ме само, че едва ли може да издържи повече от седмица.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2008 2:32 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Може, може, не я мисли. Аз понеже направих прилични количества, които нямаше как да изплюскаме за 1 седмица, си останаха за повече. Нищичко не им стана. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2008 2:46 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Благодаря ти Пиле, успокои ме, ще взема да забъркам още, пък да видим какво ще се получи.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Окт, 2008 2:58 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB