Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:55 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 43 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 23 Авг, 2005 7:30 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
1 ч.ч.=250 мл

500 г червено цвекло
1/3 ч.ч. оцет (сложих по-малко)
1/3 ч.ч. олио
3 скилидки чесън, ситно нарязан
1/3 ч.л. млян черен пипер
сол на вкус

Цвеклото се настъргва. Към него се добавят останалите съставки, без олиото. Цвеклото се слага да се вари на водна баня за 20 минути.

Олиото се нагорещява, докато започне леко да пуши. Веднага, докато още е вряло, се излива върху цвеклото.

Сместа се оставя да се охлади и се прибира в хладилника за 12 часа.

Да не забравите да сложите катинар на хладилника! (ухае невероятно)

Image
Рецептата е на Emerald, от kuharka.ru


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2005 7:57 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Както казваше навремето един водещ: "Скъпа, прибирам се". Започвам да предусещам сладникавия вкус на цвеклото :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Авг, 2005 10:09 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Леле, леле, леле :ligi: Умирам за цвекло... Кога му почваше сезонът на туй чудо из нашите ширини?


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 9:13 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
to4ica написа:
... Кога му почваше сезонът на туй чудо из нашите ширини?

Вече го има през цялата година - в големите супермаркети и по пазарите.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 11:28 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ох, олекна ми! Вече започнах да си мисля, че тук пускате рецепти, за които и душата си давам. Но тази определено не е от тях. Не обичам цвекло.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 1:22 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
... Не обичам цвекло.

Аз пък не обичам туршии, но това определено ми допадна.

Както казах в една друга тема, за мен ще има повече :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 1:40 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
Алеко написа:
... Не обичам цвекло.

Аз пък не обичам туршии, но това определено ми допадна.

Както казах в една друга тема, за мен ще има повече :mrgreen:


И нарязано на къдрави резенчета като туршийка си е връх! И после... Устата ми червена, пък очите според питието :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 1:57 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз нали мога да се включа в случая само с питието? Може и зелено да е. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 3:52 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Алеко,не се заричай и аз до скоро твърдях че не обичам цвекло. :) Докато не опитах "Задушеното цвекло" на Бисквитка ,на една от срещите..Ако дегустирах със завързани очи никога не бих познала какво ям.. :) Страшно вкусно беше. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 6:04 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Тази снимка ми къса къса сърцето! Куца, не куца, отивам утре за цвекло - ще си го окача в торбичка на шията, ако се наложи...


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 8:15 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
To4ice, ако можеш да издържиш до пикника, ще направя една кутийка специално за теб!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Авг, 2005 11:04 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Аааааааааааааааа... :taz: Полудявам от тази рецепта! Само че, не оцет, а лимонов сок! И 20 мин. не са ли му мн.?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 12:12 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
biskvitka написа:
To4ice, ако можеш да издържиш до пикника, ще направя една кутийка специално за теб!

Ще стискааааааааааам!!! И хайде, ще си я поделим по братски ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 9:41 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Jasen написа:
...Само че, не оцет, а лимонов сок! И 20 мин. не са ли му мн.?

Оцет, братко, оцет! Така са казали корейците, така ще го правим (пък и лимонът не е от любимите ми подправки :oops:). Ти виждал ли си туршийка с лимон?
20 мин не са много, все пак се вари на водна баня. Крайният резултат е хрупкав зеленчук (малко напомня маринованите кълнове в Китайския).

То4ице, ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 11:20 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Антоновице, не свали ли вече тоз гипс?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Авг, 2005 12:07 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Антоновице, не свали ли вече тоз гипс?

Да бе, най-после, но още съм куцичка - ама елегантно, с едно бастонче само :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Сеп, 2005 10:39 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
:shock: Речено - сторено. Ама като се взрях в рецептата по-подробно мигновено бях обхванат от недоверие. 20 мин!? Ще похабим зеленчука! Реших да съкратя, ама като завря водата и какво се оказа! - цвеклото студено... Ясно - докато водата ври на сместа вътре и трябва повечко време да се стопли. Като помислих малко и лимона ми се стори неподходящ. Ама много обичам лимон да знаете! Чесън сложих повечко. Обичам! Една част обаче сложих най-накрая - да има по-остър вкус и мирис. Прас сол, прас чер пипер и накрая дойде страшното! :shock: Курабийке, :to4: ти що не казваш, че олиото пръскало като се излива върху воднистата смес!? За малко да стана ептен бербат. В крайна сметка опитах резултата и останах съвсем удивлетвирен. Слагам сега в хладилника и утре ще ядем.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Сеп, 2005 11:20 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Много хубаво се получи :belly: . Малко пикантно, но сам съм си виновен. За следващия път ще знам. Благодаря ти Бисквитке! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Сеп, 2005 11:46 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И сега сте с червени езици, нали?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Сеп, 2005 12:21 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
И сега сте с червени езици, нали?
Предполагам, че като вегетарианец-канибал, на Ясен му липсва червения цвят на кръвта и е решил да го замени с цвекло.

Друго си е пресен крак... :mrgreen:, обаче.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Сеп, 2005 12:31 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:bat: Абе подигравайте се вие... цвекломразци!

Ясене, радвам се, че ви хареса!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Сеп, 2005 1:41 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Бе то много ми хареса, ама нали знаеш, че ям по малко...И мога да си го ям като няма да излизам ( иначе съм като огнедишаща ламя и повалям седем с един удар с чесновия си дъх) . А Косатката ми пробутва нейното си ядене. Мойто си е по-вкусно викам, ама накрая развявам бял байрак :kap: Сега съм в Благоевград и сънувам червени цвекла. Като се прибера пак ще си направя.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2008 10:40 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Прегледах темата, явно предишният път съм забравила да спомена колко хубаво е това цвекло. Та ще го кажа този: Страхотно става. Всеки път си мисля как ще изчакам да престои, ама няма такова нещо. Максимум чакане 2 часа. Добре че правя голяма доза, че да мога да опитам и на следващия ден. Само че, този път не го правих на водна баня (не защото липсваше вода, или пък баня :) ), нямах свободна голяма тенджера за целта. Сложих го директно върху котлона като го разбърквах честично. Смея да твърдя, че и така се получи страхотно. А тарикатлъкът с пушещото олио върху цвеклото в нашето семейство отдавна го практикуваме върху картофената салата, придобива съвсем друг и много по-хубав за мен вкус и аромат.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Окт, 2008 5:26 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Биски имам три цвекла в хладилника, но предварително сварени. Ще стане ли от тях нещо подобно на оригинала или трябва да е обезателно сурово цвеклото? :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Окт, 2008 7:01 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Пробвах го това цвекло на срещата в Брестник, великолепно е! Взимам си всички горни думи назад и твърдя точно обратното! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 43 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB