inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 18 Ное, 2017 7:16 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Апр, 2008 11:28 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Рецептата е за две големи (двойни) пилешки филета или 600 г. пилешко месо без кокъл.

1/4 ч.л. ситносмлян чимен
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. едросчукан бахар
1 ч.л. тъмен оцет балсамико
1 ч.л. кафява захар
2 скилидки чесън
2 ч.л. сол
сокът и настърганата кора от 1 лимон
100 мл. бял пелин
по желание: 1/4 чл. лют червен пипер

Най-напред в дървена гаванка добре счукваме и стриваме до кашичка чесъна, заедно с 1 ч.л. сол. Към получената кашичка добавяме чимена и кафявата захар, която също добре стриваме. Постепенно добавяме бахара и червения пипер и останалата сол. Разреждаме с балсамовия оцет, пелина и лимоновия сок, заедно с настърганата кора.
С тази ароматна рядка кашичка намазваме обилно месото и го оставяме да отлежи от 1/2 час до 12 часа в хладилник, за да поеме от аромата, разбира се, под капак.
Преди ползване на месото сместа се почиства добре с хартиена салфетка.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2008 4:12 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
Преди ползване на месото сместа се почиства добре с хартиена салфетка.


Звучи страхотно, но това последното не го разбрах. :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2008 6:31 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
gotin написа:
Преди ползване на месото сместа се почиства добре с хартиена салфетка.


Звучи страхотно, но това последното не го разбрах. :shock:


Ами-и-и, как да ти го обясня по-ясно :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Някои работи не стават за ядене :P , например сместа за мариноване си е за мариноване (само!) и като му дойде времето на месцето да го термообработиш, тя само ще пречи, затова - махаме я по някакъв начин, може да я остържем с нож, лъжица или вилица.
Аз пък реших, че най-мъдро ще е с домакинска салфетка. Въпрос на домакинско-кухненски прагматизъм. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2008 7:47 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко, необходимо е махането на тази марината най-вече заради "1 ч.л. едросчукан бахар". Поне аз не мога да си представя какво ще се наложи да ям ако оставя бахара и термообработя пилето.
Мерси за маринатата Готин, тъкмо ще мариновам 600 гр. пилешко филе и ми се щеше нещо по-различно от стандартните ми маринати (не че тази не се доближава доста до тях, но не се бях сещала за чимена).


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Апр, 2008 11:46 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
:oops: Стана ми ясно. Тъпичък съм си, кво да правя? :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2008 9:43 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
:oops: Стана ми ясно. Тъпичък съм си, кво да правя? :oops:


Не бе, Алеко, просто от представата какво хубаво пиле ще се получи си пропуснал бахара. :)

МД, вчера направих маринатата, но не знам защо не се получи рядка кашичка въпреки че спазих мерките (и теглилките), а даже пропуснах сока от лимона. Както и да е, днес ще се консумира резултатът и ще дам отчет.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2008 9:07 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Алеко написа:
:oops: Стана ми ясно. Тъпичък съм си, кво да правя? :oops:


Не бе, Алеко, просто от представата какво хубаво пиле ще се получи си пропуснал бахара. :)

МД, вчера направих маринатата, но не знам защо не се получи рядка кашичка въпреки че спазих мерките (и теглилките), а даже пропуснах сока от лимона. Както и да е, днес ще се консумира резултатът и ще дам отчет.


Да не си пропуснала белия пелин?
Ако стане сместа по-гъста - балансирай с белия пелин. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 11:17 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
gotin написа:
Да не си пропуснала белия пелин?
Ако стане сместа по-гъста - балансирай с белия пелин. :)


Обратното, нямах бял пелин (никой не го харесва) затова използвах бялото вино в наличност. Съжалявам, не бях достатъчно ясна, получи се по-рядка смес от колкото ми трябваше за намазване, така че накиснах филетата. Вчера ги опекох на сух тефлоноф тиган. На вкус го докарват, единственият проблем е, че аз по принцип не обичам пилешко, но маринатата горе-долу маскира вкуса.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 9:00 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
gotin написа:
Да не си пропуснала белия пелин?
Ако стане сместа по-гъста - балансирай с белия пелин. :)


Обратното, нямах бял пелин (никой не го харесва) затова използвах бялото вино в наличност. Съжалявам, не бях достатъчно ясна, получи се по-рядка смес от колкото ми трябваше за намазване, така че накиснах филетата. Вчера ги опекох на сух тефлоноф тиган. На вкус го докарват, единственият проблем е, че аз по принцип не обичам пилешко, но маринатата горе-долу маскира вкуса.


:) :) :) Нищо лошо, ако стане по-рядко, по-добре ще се маринова.
А за белия пелин - жалко, много интелигентен нюанс придава.
Не съм помислил, но наистина тази марината може да маскира някакъв по-специфичен вкус, в смисъл на аромат. Почти сигурно това прави чименът, който е с невероятен аромат за меса.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB