дима Т написа:
Никога не съм разбирала,защо трябва да се изхвърля която и да е вода(1,2,3...),в която е киснал чесънът?Не е ли това сигурен начин да изхвърлиш доста от полезните вещества на чесъна,а и да понамалиш качеството и вкуса му?!Аз тази трушия я правя като в буркан(от стандартните компотени- омния,мисля

)нараждам главите чесън,сипвам лъжица сол,лъжица оцет и затварям.Обръщам няколко дни буркана,като се избистри саламурата,прибирам в мазето за зимата.
Най-вероятно - за да поизкиснат люспите, които биха ферментирали по-бързо от другата част.
Аз съм правил тази рецепта със преварена саламура и залят чесъна с вряла саламура, но вкусът съвсем не е същият.
Правил съм я и с неизкиснат чесън, но ми се е случвало след това саламурата да помътнее.