Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:35 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Юни, 2008 11:51 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ТУРШИЯ ОТ ЧЕСЪН
==============

Едри глави пресен чесън се обелват от най-горните люспи, подреждат се в подходящ буркан и се заливат с вода.
На другия ден водата се изхвърля и се налива нова.
Това продължава 5-6 дни.
След изхвърляне на последната вода заливате със саламура.
Класическата саламура е в пропорция:
1 л. вода
45 г. сол
200 мл. оцет 3%
1 ч.л. захар

(От години правя саламурата на вкус и пак става чудесно.)
Тази туршия е много трайна. За експеримент съм държал бурканче 4 години и нищо и беше с идеални качества.
Правилно направената туршия е със съвсем бистра саламура, с много лека утайка на дъното.
Ако искате да се подсигурите, може да преварите саламурата и, след като изстине, тогава да залеете чесъна.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2008 12:24 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Никога не съм разбирала,защо трябва да се изхвърля която и да е вода(1,2,3...),в която е киснал чесънът?Не е ли това сигурен начин да изхвърлиш доста от полезните вещества на чесъна,а и да понамалиш качеството и вкуса му?!Аз тази трушия я правя като в буркан(от стандартните компотени- омния,мисля :-? )нараждам главите чесън,сипвам лъжица сол,лъжица оцет и затварям.Обръщам няколко дни буркана,като се избистри саламурата,прибирам в мазето за зимата.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2008 7:09 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
дима Т написа:
Никога не съм разбирала,защо трябва да се изхвърля която и да е вода(1,2,3...),в която е киснал чесънът?Не е ли това сигурен начин да изхвърлиш доста от полезните вещества на чесъна,а и да понамалиш качеството и вкуса му?!Аз тази трушия я правя като в буркан(от стандартните компотени- омния,мисля :-? )нараждам главите чесън,сипвам лъжица сол,лъжица оцет и затварям.Обръщам няколко дни буркана,като се избистри саламурата,прибирам в мазето за зимата.

Най-вероятно - за да поизкиснат люспите, които биха ферментирали по-бързо от другата част.
Аз съм правил тази рецепта със преварена саламура и залят чесъна с вряла саламура, но вкусът съвсем не е същият.
Правил съм я и с неизкиснат чесън, но ми се е случвало след това саламурата да помътнее.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB