Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:34 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Окт, 2008 10:28 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Ето ви и прочутата салата "Ропотамо", инспирирана от ивестната рибна закуска "Ропотамо" и пригодена за консервиране като зимнина.


САЛАТА "РОПОТАМО"

1 кг. сварен боб
500 гр. сварен (или от консерва, несварен) грах
1 буркан кисели краставички
1/2 кг. моркови, сварени в маринатата
2 кг. печени и обелени червени чушки
2,5 кг. домати, обелени, настъргани или пасирани, изпарени
една люта чушка
100 мл. препържен (загрят и изстинал) зехтин (олио)

Маринатата за морковите:

1/2 л. зехтин или олио
100 мл. оцет
100гр. захар
40 гр. сол


Към сварения и изстинал боб постепенно добавяме останалите съставки - грах, киселите краставички на кубчета или къси ивички, нарязаните на малки парчета или ивички чушки, доматите, изпарени и сгъстени достатъчно, както и морковите, сварени в маринатата до омекване, изстинали и нарязани на кубчета, една люта чушка много наситно.
Всичко се обърква и пълни в бурканчета от 1/2 кг.
Стерилизира се 15 мин. от завирането.

Забележка:
Дозата е дадена принципно, заради пропорциите.
Количествата могат да се увеличават пропорционално, а маринатата може да се използва многократно, за по-голямо количество моркови.
Салатата е изключително вкусна, може да се използва през зимата не само като салата или гарнитура, а и като основно ядене.

Мъдрецът се ражда, за да се самоусъвършенства, глупакът - само за да умре...









Друг вариант, на Milka:

1 кг. боб, накиснат от вечерта и варен около 1 час.
3 кг. домати смлени
3 кг. червени чушки опечени, обелени и нарязани
2 буркана кисели краставички, нарязани на ситно
връзка магданоз
2 глави чесън, нарязан на ситно

Марината:

1,5 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша захар
4 супени лъжици сол

Слагат се продуктите в широка тава. След като сместа заври се слагат последователно - доматите, пипера, краставичките, чесъна и магданоза. Между всеки продукт интервал 5 минути / доматите могат да се оставят да поврат повече/
След това се сваля от огъня. Тогава се слага боба, разбърква се добре.
Стерилизира се 2 часа.


И на OTPOBA :

ето и моята рецепта, изпитана и проверена
за 28 компотени буркана :

5 кг домати ( обелени и нарязани на малки парченца)
2 кг моркови ( нарязани на дребно)
5 кг чушки ( зелени и червени, нарязани на ивици, сурови)
2 кг зрял боб ( сварен и отцеден )
2 буркана грах
2 буркана кисели краставички ( нарязани на дребно)

марината :
1 ч.ч сол, 1 л. олио, 2 ч.ч. оцет, 1 ч.ч. захар, 3-4 листа дафинови, 1 пакетче черен пипер на зърна

Маринатата ври до сваряване на солта и захарта. Прибавят се морковите и доматите, врат 30 мин, след това се слагат чушките, които врат 5 мин. Сваля се от огъня, прибавя се боба, граха и киселите краставички, обърква се и се пълни в буркани. Стерилизират се 5 мин .


Салатата е подходяща за рибни ястия , а ние си я ядем и като основно...


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2008 9:00 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Браво за усилието, три на куп.
Само че за мен салата "Ропотамо" задължително има риба. Не за друго, а заради прочутите консерви "Ропотамо", които представляват по своята същност рибна салат с повечето материал посочен и тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2008 11:47 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Браво за усилието, три на куп.
Само че за мен салата "Ропотамо" задължително има риба. Не за друго, а заради прочутите консерви "Ропотамо", които представляват по своята същност рибна салат с повечето материал посочен и тук.

Абсолютно си права, разбира се.
Но отделно, като зимнина, просто е чудо - винаги е приятно да си отвориш бурканче, я като гарнитура, я при спешни гости, я когато ви е писнало от всякакви манджи и ви се хапва нещо хем вкусничко, хем да не се потиш 2-3 часа до печката...


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Окт, 2008 12:08 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Преди години когато бях още ентусиастка, правих тази салата мисля по втората рецепта. Струваше ми се много лесна, но ми отне близо 2-3 часа, а станаха 5 буркана, които се излапаха за по малко. Наистина е много вкусна, но вече ми се струва много трудоемка. :oops:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB