ХМЕЛИ-СУНЕЛИ*
==============
В пълния състав на хмели-сунели влизат изсушени и ситно стрити подправки:
босилек, лют червен пипер, магданоз, целина с листата, копър, кориандър - семена, дафинов лист, чубрица, мента, майорана, чимен, шафран и исоп.
В съкратения вариант влизат само: босилек, червен лют пипер, копър, кориандър семе, майорана и шафран.
Изброените подправки се вземат в равни тегловни части, с изключение на лютия пипер, който трябва да бъде около 2% от готовата смес и шафрана - до 0,1%.
Сместа трябва да има зеленоват цвят.
Използва се в грузински ястия, такива като харчо, сациви, а също и за приготвянето на аджика.
Съхранява се на сухо и прохладно място и срокът й на годност е до 2 години.
*Превод от:
В. В. Похлёбкин. «Всё о пряностях». (Москва, Пищевая промышленность, 1975)
|