За 4 порции:
4 големи глави червен лук
4 малки топки моцарела
6ч.л. масло
джинджифил, захар, едри трохи от сладък бял хляб
Обелвам само най-горната тънка ципа на лука и го бланширам във вряща вода, за да омекне съвсем леко. Отрязвам малко частта откъм дръжката, за да стоят главите стабилно и капаче откъм “мустаците”. Издълбавам главите колкото да се получи достатъчно място за топче моцарела и пъхвам по едно във всяка глава, като преди това съм сложила на дъното щипка захар и 1/2ч.л. масло. Накълцвам едро вътрешността на лука, смесвам с малко захар и покривам с него дъното на малка тавичка. Нареждам главите отгоре и поръсвам обилно с хлебни трохи, 1-2 щипки джинджифил и останалото разстопено масло. Запичам на 200о С докато се получи златиста коричка. Който обича солено (като мен), си го соли при консумацията.
Най-вкусно е горещо с пухкав бях хляб и сухо бяло. За печен лук ми идва наум на следващата вечер след осъдително преяждане и препиване, но се оказа, че и с него човек не е застрахован от преяждане...
|