Около 1/2 кг сварен и обелен телешки език / дебелата част /, нарязан на филийки с дебелина около 1 см
1-2 с л масло
1 глава кромид лук, нарязан на полумесеци
3-4 скилидки чесън, нарязани
4-5 с л пикантна лютеница
100-150 г кашкавал
сол, черен пипер
бульон от варенето на езика / лук, морков, дафинов лист, бахар, черен пипер /
В по-дълбок тиган разтопяваме маслото, добавяме лука и задушаваме на слаб огън, с разбъркване, докато лукът почти се сготви, добавяме чесъна, лютеницата, сол, пипер и 2-3 черпака бульон.
Тази смес се изсипва в тава, отгоре се нареждат парчетата език, които се покриват с тънки парчета кашкавал.
Печем в загрята фурна на 200 С, докато кашкавалът се разтопи и сосът се сгъсти.
Картофи или топъл хляб - по избор.
Нещо такова ядохме в една кръчма и това е моята импровизация по рецептата. Половинката ми заяви, че мойто било по-добро, но това е защото го яде доста след оригинала, а и като има телешки език, не би казал друго.
