inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Фев, 2017 10:39 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Авг, 2006 5:42 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миналата седмица гледах епизод от "Вкуса на Европа и Средиземноморието". Там готвач от мадридски ресторант показа много интересно ястие, но не запомних подробностите, пък и внесох някои мои иновации (като печените чушки и домати, както и рачешките рулца - рибните филета в магазина бяха с много лед). Вместо риба може да се използват всякакви морски гадини - каквото има.

Сосът ми беше малко, затова в рецептата по-долу удвоих количеството му.

за 6 порции:

3 средноголеми патладжана (около 1.2 кг)
2 чушки капия (1 зелена и 1 червена)
2 домата
2 с.л. гъсто доматено пюре
2 глави лук
3 скилидки чесън
шепа босилек
200 г филе от риба / морски дарове (каквито има)

за холандския сос:
3-4 жълтъка (зависи от големината на яйцето)
170 мл зеленчуков бульон (използвах от кубче :oops:)
80 г масло
1 с.л. естрагонов оцет

Патладжаните се измиват и дръжките им се отстраняват. Набождат се с нож на няколко места и се запичат от двете страни за 15 мин в захлупен съд на 750 W в микровълновата. Или се увиват в алуминиево фолио и се пекат във фурната, докато омекнат. Като поизстинат, се разрязват на две по дължина и се издълбават с лъжица така, че да остане предимно обвивката.

Чушките и доматите се изпичат на котлона или на партигрил (не обичам да мия котлона) и се нарязват на кубчета.

Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в 2 с.л. зехтин / олио, докато леко пожълтеят. Към тях се добавя и накълцаната вътрешна част на патладжана. Като се позапържи, към плънката се добавят чушките и доматите. Посолява се на вкус. Като се изпари течността от доматите, се добавя дом. пюре и черен / бял пипер. Плънката трябва да е достатъчно гъста. Към нея се прибавя нарязаният наситно босилек.

Патладжанените "кори" се намазват отвън с олио и се нареждат в тава, покрита с фолио (иначе тавата трудно се мие, пък и патладжанът се залепва и може да се скъса). В тах се разпределя плънката, отгоре се подреждат рибни филенца (или каквито морски гадини имате) и се заливат с холандски сос.

Ястието се пече в силно загрята (280 С) фурна, докато се образува златиста коричка.

Холандски сос: жълтъците се разбиват с тел в малка тенджерка на слаб огън (ако готвите на газ - задължително на водна баня). Към тях на тънка струйка се прибавя топъл, но не горещ, за да не се пресече, бульон или вода. Когато сместа се сгъсти, се оттегля от огъня и се добавя разтопено масло. Аз не го разтопявам, оставям го да се затопли близо до печката и след това го прибавям към соса. Много мързелив метод е моят, ама сосът става по-бързо и не е по-лош от "правилния" :P

Накрая се подправя със затоплен оцет. Ако нямате естрагонов оцет, кипнете 2 с.л. хубав винен оцет с щипка сух естрагон и варете, докато се изпари половината (това става много бързо!!!).

Друг вариант на холандски сос.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2006 3:02 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Интересна комбинация.
Досега патладжан, само с риба и морски дарове не съм правила.
Ще се пробва.
:)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2006 7:22 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
:ligi: :ligi: Олелеее. Ама защо така "гадини"? Недей обижда родата :P


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Авг, 2006 7:47 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
:ligi: :ligi: Олелеее. Ама защо така "гадини"? Недей обижда родата :P


:oops: Това е буквален превод на руския израз "морские гады" и не е обидно (или поне преди стотина години не е било) :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Авг, 2006 11:33 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Значи италианците ги наричат "морски дарове", а руснаците " морски гадове". :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Авг, 2006 12:14 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Всъщност, търговското им наименование е "Дары моря", но готвещите ги ги наричат и Гадове.
[hide]В Италия гадините са "Плодове" :horn: (frutti di mare)[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Авг, 2006 1:21 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Правилно - плодове, а според цените им - златни плодове. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Авг, 2006 10:48 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Днес добавих канела и кимион, както и люти чушки. Стана още по-вкусно :facelick:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB