Това всъщност е вариация на до болка познатите на всички пълнени чушки (патладжани, тиквички, домати) с ориз и кайма.
Продукти:
7 средно големи чушки /7 домата/3 малки патладжана или тиквички/
200 мл бисерен ориз
1 консерва риба тон (180 г) - моята беше малки късчета в собствен сос - трябваше да изглежда като кайма
1 глава лук (ситно нар.)
1/2 домат или 1 с.л. доматено пюре
подправки - каквито обичате (аз слагам дребен босилек, бял пипер)
1 малък морков (настърган)
1 кубче зеленчуков бульон
Приготвяне:
Лукът и морковът се задушават под капак с малко вода и олио. Като омекнат, се добавя оризът, леко се запържва и се залива с 200 мл вода+ доматено пюре или настърган домат и 1/2 кубче стрит бульон. Щом оризът поеме водата, се отстранява от огъня и се подправя с каквото ще го подправяте. Добавя се рибата тон (не я отцедих от водата).
Чушките се изтърбушват (патладжанът се изпича, разделя се надлъжно на половинки и се издълбава, тиквичката се реже по същия начин и се издълбава като лодка и се кипва в подсолена вода, доматът се издълбава).
Зеленчуците се пълнят не много плътно с пълнежа. Слагат се в тавичка и се заливат с гореща вода, в която е разтворена другата 1/2 кубче бульон, всеки зеленчук се намазва с малко олио и се запича на силна фурна (220 С), докато омекнат зеленчуците.
Отворчетата на чушките могат да се закрият с резенчета пресни домати - така оризът няма да изсъхне.
Поднасят се с гъсто кисело мляко (не ми се правеше сос).
Рибомразецът изобщо не усети измамата
