Повлиян от рецептата за
пиле с оризови спагети и броколи, реших да сготвя нещо подобно. Ама тъй като оризови спагети нямаше у дома, а пък Китай много далече, си помогнах с наличните продукти. А те бяха:
500 г пилешко филе
500 г гъби
500 г броколи
бучка синьо сирене
2 малки кофички заквасена сметана
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 чаша бяло вино
розмарин
босилек
сол
черен пипер
1. Сварява се пилето, че
ЗМ обича да й се разтапя в устата, а не да е жилаво. Не е задължително, но пък ви остава бульонец, който е много полезен за душата (д-р Е. ще потвърди), както и за тялото, особено в тия студени дни.
2. В същото време се запарват броколите. 10-тина минути са абсолютно достатъчни.
3. Изчистените гъби се задушават в зехтин или масло с половината от нарязания на ситно чесън и на шайбички лук. Подправят се със сол и розмарин.
4. Свареното пиле се охлажда дотолкова, че дори и много страхуващи се от свекървата булки да могат да го пипат с голи ръце. След туй се нарязва на хапки и се зачервява в гореща мазнина. Хапките се прехвърлят в тавичка.
5. Броколите са разцвъкват на розички и се добавят към пилето в тавата.
6. В тигана от пилето се загрява малце зехтин, в който се запържват останалите лук и чесън. Връз тях се ръсва босилек колкото ви душа иска, малко сол и черен пипер. Добавят се сметаната и синьото сирене. (Ще питате - защо синьо сирене, а не някакво друго? Ами щото съм левскар!
) Когато сметаната се втечни а сиренето се разтопи, се добавят задушените гъбки. Ливва се чаша вино и се оставя на огъня да покъкри 3-4 минути. След това цялата тази смес се излива връз пилето и броколите в тавата.
7. Пече се 20-тина минути на 200° С. на средната шина на фурната. Сервира се с пресен типов хляб (има много сосец за топене!) и същото бяло вино, с което е сготвено.