Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:20 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
Сготвено на: 26 Юни, 2007 1:33 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Това си е гарнитурка, но понеже не видях гарнитури, а пък не мяза на нито една от другите рубрики реших да го пиша тук.
Сигурна съм, че няма да кажа нищо ново, но този вариант се хареса напоследък в къщи и затова го споделям.

1 ч. ч. ориз
2 тиквички
1 морков
1 глава лук
1 чушка (зелена или червена)
1 малка кутия консервиран грах (може и без него)
сол
черен пипер
копър
магданоз

Нарязания на ситно лук задушавам заедно с нарязания на много дребни кубчета (1 на 1 мм) морков, също нарязаната на кубчета чушка. След като леко омекнат добавям нарязаните на много ситни кубчета тиквички и леко ги запържвам. През това време съм изчистила и измила много обилно ориза. Хаквам го при зеленчуците, сипвам 2.5, 3 ч.ч вода и го оставям да се вари на, както се казва, тих огън. (В повечето случаи направо го забравям, но рядко загаря). Ако ще слагам грах, който е от консерва го сипвам при почти сгъстения ориз. Често пропускам консервата грах и пак си става супер.
Не мога да дам точно време за приготвяне на ориза. Видях, че тук специалистите са се изказали колко минути на силно, колко на слабо и т.н. При мен всичо става с опитване. Ако реша, че оризът е готов го махам и го оставям захлупен - хем да поеме останалата течност, хем да стане сочен.
Понеже резултатът е доста гъст ориз, ако реша да използвам копър или магданоз ги слагам или преди да се сгъсти, или прясно нарязани върху всяка порция. Солта и черния пипер си ги слагате когато и ако поискате. Ако се консумира със соев сос аз лично не слагам сол.
Всъщност, благодарение на малките кубчета тиквички оризът става много сочен, а не вкаменен.
Ние лично го ползваме като основно ястие, а за гарнитура две - три парченца пушено филе от нещо си, или пък риба някаква :). Теоретично това си е гарнитура.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Юни, 2007 5:32 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Малко лимонче ще му дойде добре май, а ако има и една шепа скариди...


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2007 10:05 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
to4ica написа:
Малко лимонче ще му дойде добре май, а ако има и една шепа скариди...


За лимончето съм пас. Цялото семейство не ги използваме.
Обаче за скаридите (рулца от раци, други такива морски) и аз съм за. Тогава ще се превърне в основно ястие, а не в някаква си гарнитура. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2007 11:11 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Хм, не знаех, че месото (риба/пиле) правят ястието основно :P. Чудно какво ли ядат вегитата. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2007 11:22 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
Хм, не знаех, че месото (риба/пиле) правят ястието основно :P. Чудно какво ли ядат вегитата. :lol:


У нас изобщо не го признават за ядене, ако няма месо вътре, около или до него :)
Аз също съм доста месоядно животно и за разлика от повечето жени предпочитам свинското вместо пилешкото. Ма то си ми и личи :)


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2007 11:54 am Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
MR.LAZY написа:
Чудно какво ли ядат вегитата. :lol:


Гарнитури :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2007 3:08 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Куцо пиле написа:
MR.LAZY написа:
Чудно какво ли ядат вегитата. :lol:
Гарнитури :mrgreen:
Да, бе, добре, че китайците не знаят, че ядат само гарнитура :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2007 4:52 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ти не знаеш ли кога ще настъпи световният глад - когато китайците го разберат. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юни, 2007 9:44 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Правя нещо подобно, но когато го сервирам докато е много топло отгоре настъргвам кашкавал. Става страхотно!


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Юни, 2007 12:25 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Rus0koska написа:
Правя нещо подобно, но когато го сервирам докато е много топло отгоре настъргвам кашкавал. Става страхотно!


Идеята ти е супер и често го практикувам върху ориз, какъвто и да е, но този специално го правих и правя, щото уж бил по-диетичен :) Иначе така, отгоре с кашкавала, успявам да накарам детето да го яде.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB