Имах голямо желание да направя нещо есенно, леко, приятно за ядене.
Ето това се получи:
1 китка броколи (колкото длан)
1 глава карфиол (със същата големине)
1 консерва (малка) грах
1 огромен морков.
1 с.л. масло
2 яйца
около 300 гр. прясно мляко
малко кашкавал за наръсване отгоре
сол
шарена сол
Първо задуших нарязаните на купчета моркови в маслото. Едновременно с това в микровълновата омекотих (понеже не знам как точно да го кажа) броколите, а след тях и карфиола.
Под омекотяване разбирам следното: Слагам в подходящ съд с капак зеленчукът, посолявам го много леко, сипвам около 2 пръста вода, които изобщо не покриват зеленчукът, затварям капака и пускам печката за определено време. За броколите това бяха около 15 минути на 600 W, за карфиолът около 10 минути на същите 600 W.
След тези трудно описващи се, но доста бързи процедури събрах всички зеленчуци, залях ги с разбитите яйца, смесени с прясното мляко и ги слоших да се пекат. Ръснах и малко шарена сол, че се колебаех какво точно да сложа.
След около 30 минути в нормалната печка извадих, рендосах кашкавала, изключих печката и излезнах от вкъщи.
И като се върнах - изненада, беше се разтопил и леко втвърдил кашкавалът, но пък беше постигнал невероятен цвят
.
Това е. После кой каквото иска да добавя - салати, кюфтета, вратни пържоли, прясно зеле с агнешка дроб сърма (каквото добавихме ние
.