inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:59 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 28 Яну, 2008 9:52 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Юли, 2007 7:51 pm Пет
Мнения: 22
Location: Варна
Вчера исках да направя нещо набързо, а тази рецепта става буквално за 20 минути и е много вкусно. За целта трябват:

500 гр. пресни гъби
1 пакет замразени зеленчуци (аз бях взела микс от царевица, морков, пипер, грах и зелен боб ) цялото съдържание беше 400 гр.
200 гр. бекон (за аромат ;) )
100 гр. кашкавал (може и без него)
и едно бульонче (аз сложих маги костиля)

И така , изчистих гъбите, нарязах на две по-едрите, а по-дребните ги сложих цели и ги задуших с малко зехтин за 3-4 минути, след това добавих замразените зеленчуци, нарязания на кубчета бекон и натроших бульончето, не съм добавяла вода, защото зеленчуците пуснаха доста. Разбърквах ги постоянно, докато се изпари всичката вода, горе-долу около 15 мин., след това ги прехвърлих в една йенска тенджера, поръсих ги с настъргания кашкавал и ги сложих в микровълновата за 1-2 мин. да се разтопи хубаво кашкавала и е готово , препоръчително е да се хапне докато е още топло :bing:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Яну, 2008 11:58 pm Пон 



Наистина бързо, но защо зехтин? Не се ли натрапи много този вкус?


  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2008 10:46 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
dalka написа:
Наистина бързо, но защо зехтин? Не се ли натрапи много този вкус?


Хич не се натрапва, ние също само със зехтин готвим.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2008 2:46 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Юли, 2007 7:51 pm Пет
Мнения: 22
Location: Варна
Аз готвя основно със зехтин , просто лично предпочитание ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Яну, 2008 3:06 pm Вто 



Абе то и аз така, обаче забелязах че някой манджи не носят много. Поне аз така съм си внушила, незнам.


  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2008 4:10 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
dalka написа:
Наистина бързо, но защо зехтин? Не се ли натрапи много този вкус?

Всъщност, тук не става въпрос точно за вкуса, което е гурмански приоритет, а по-скоро за хигиена на храненето. Единствената растителна мазнина, която не е вредна (относително) и съдържа голямо количество незаменими мастни киселини, все пак си остава зехтинът.
Истината е, че българският вкус предпочита олиото, но е по-хигиенично леко да си "изкривим" вкусовите усещания в посока на по-дългия живот :)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 1:04 am Чет 



Аз готвя само със зехтин, но в тази рецепта не ми се струва уместно просто.


  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 11:07 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ще подкрепя Готин, макар да рискувам предупреждение за разводняване на темата. Зехтинът, ако е 100% студено пресован и нерафиниран (трудно се намира обаче и струва неприлично много) е за предпочитане пред каквато и да е друга мазнина, ако все пак се налага ползването на мазнина за готвене. При непродължителна термична обработка и на по-ниски температури, съставът ме се запазва относително непроменен. Има една друга растителна мазнина, която се счита за единствената безвредна за пържене, но сега не се сещам дали беше палмова или кокосова :-? Ще проверя специално, защото не съм намирала такава и съответно не съм ползвала (а знам, че палмова имаше и в Била и в Метро, значи едва ли е била палмова :-? :-? )

Иначе рецептата звучи много приятно и при предварително загрята фурна (докато се бъркат зеленчуците на котлона) ефекта от запечения отгоре кашкавал в открита тавичка във фурната е по-предпочитан у дома (въпреки че микровълновата спестява време и ток!)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB