ТеА75 написа:
Нека да попитам. Четейки тази рецепта веднага ме нападна идеята да я пробвам, само на края като прочетох времетраенето за приготвяне и нещо в мен....
gotin написа:
Gotin-а пролетна фюжън - салата "Алеко"…Богата на протеини пролетна салата (и засукана...).... :
...Настъргваме цедрата от един лимон.

това синоним на кора ли е?
...изпържваме 5 белтъка.

каква е идеята на пърженият белтък в цялата салата, само за да е носител на белтъчини ли?
... Нарязваме на кубчета 3 филии хляб

за това ще закупя направо готови крутони
...спанак – наситно

baby spinage ще свърши същата работа според мен
.... листа от репичка – наситно

виж това ще е проблем. Ще ги заместя с Baby-Rocket salad
....пресни тиквички - на кубчета

това сериозно ли?
... белени тиквени семки и,

и на това знам заместителят
Отговарям последователно:
1. "Цедра" традиционно в кулинарията се нарича настърганата жълта (цитрусова) част на всеки един цитрусов плод, в случая - на лимона.
2. Белтъците обогатяват салатата на белтъчини, така че не консумираш само "зеления", а освен всичко останало, съчетават се чудесно със вкуса на салатата като цяло и са много вкусни. Все едно, че в салатата има и една яка свинска пържола, без да е трудна за дъвчене.
3. Ако трябваше да се използват крутони, щях да напиша крутони. Крутоните са подходящи предимно за супи, тук усещането за хапка е подчертано от по-големия обем на препеченото залче, което е попило най-вкусната част от салатата, букетът от аромати на сока.
4. За спанака нямам спор, но съвсем пресен и млад спанак, нарязан съвсем наситно има този вкус на пролетна свежест, какъвто е необходим за ранна пролетна салата. Макар, че всякакъв вид зелена салата би била подходяща, и бяла маруля, и салата "Айсберг", даже и китайско зеле става. Но спанакът си има много специфичен аромат и вкус...
5. Baby Rocket става вместо листата от репички, даже ще стане още по-вкусно, но аз си обичам пресните листа от репички и нищо не може да ми замести специфичния вкус и хрупкавост.
6. Пресните тиквички (съвсем нежни малко тиквенца) без изобщо да ги белиш, разбира се.
Дали на кубчета или на ивички вече е въпрос на естетичен вкус, както ти се вижда по-елегантно - така.
7. Защо е необходимо да заместваш всичко в една рецепта, та включително и белените тиквени семки, които нито са екзотика, нито са дефицитни?
Разбира се, можеш да сложиш и белени слънчогледови семки, и леко начукани орехи, белени бадеми, белени лешници, кашу, белен шам-фъстък, т.е., всякакъв вид ядки (а може и да не слагаш изобщо), но леко запечените белени тиквени семки се съчетават най-добре като вкус в салатата.
В моите рецепти се старая ястието не само да стане вкусно "за плюскане", но и да има симфония от вкусови усещания, оригинални и неочаквани, не банални, а такива, че като го опиташ веднага да си кажеш "толкова просто на вид, а какъв невероятен вкус". Тоест, правя рецептите си за хора, които са предимно естети в кулинарията, а не само гледат да си натъпчат набързо тумбачето, да се уригнат доволно и да се изпружат пред телевизора, за да гледат мъдро и задълбочено я латиноамерикански сериал, я някой мач, я TV Планета...