Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Окт, 2018 6:24 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Апр, 2008 10:38 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ОРИЗ С ПЪЛНЕНИ С ТЕЛЕШКО МЕСО СУШЕНИ КАЙСИИ

ПРОДУКТИ:

500 г телешко (пилешко) бонфиле
200 г сушени кайсии (ако имате възможност, изберете по-светли)
1 чаша ориз (аз традиционно ползвам басмати)
60 г краве масло
1 ч.л. зехтин
2 кубчета телешки (пилешки) бульон
1 ч.л. лимонов сок
щипка индийско орехче
щипка бял пипер
1/2 ч.л. джинджифил на прах
резени портокал
листенца пресен босилек

ЗА МАРИНОВАНЕТО:

сокът от един лимон
настърганата кора от 1 лимон
2 зърна карамфил
2 с.л. светъл соев сос
2-3 резенчета пресен джинджифил


Ястието не е аламинут, затова имайте предвид, че технологично част от продуктите трябва да престоят 5-6 часа или една нощ.

Накисваме сушените кайсии за една нощ във вода колкото да ги покрие с 1 пръст, с добавени няколко капки лимонов сок.
За същото време мариноваме нарязаното на по-едри късчета месо в указаната смес за мариноване.
Когато дойде време за готвенето отцеждаме накиснатите кайсии, като запазваме водата, в която са киснали. Изпиваме си я, защото е изключително вкусна и много полезна, поради съдържащият се в нея природен калий, извлечен от кайсиите.
Маринованото месо поставяме в гевгир, поставен в тенджерка и заливаме със 750 мл. горещ бульон, направен от двете кубчета. Бульонът, заедно с отмитата смес за мариноване запазваме.
Парченцата месо отцеждаме добре и подсушаваме със салфетка.
В уок (или тиган) загряваме добре смесена мазнина (60 г краве масло и 1 с.л. зехтин), в която изпържваме до зачервяване парченцата месо. Ако ползваме пилешко месо, пърженето не трябва да продължи повече от 1 мин.
Изваждаме изпърженото месо и в същата мазнина леко запържваме 1 чаша ориз.
След сваляне от огъня поръсваме с индийското орехче и белия пипер и заливаме ориза с половината от бульона.
Напълваме накиснатите кайсии с по парченце месо. Ако останат парченца месо, просто ги добавяме в ястието заедно с пълнените кайсии.
На дъното на тавичка подреждаме напълнените кайсии, заедно с останалите парченца месо и ги покриваме с леко задушения ориз.
Доливаме останалата част от бульона.
Печем в загрята до 150 градуса фурна, по средата на фурната, докато оризът поеме почти целия бульон, или примерно около 25 мин.
Оставяме на отворена вратичка на фурната още 10 мин.
Сервираме, като от ориза правим канапе, а върху него внимателно поставяме от пълнените кайсии. Отстрани гарнираме с половинки резенчета обелен портокал, украсени с листенце пресен босилек.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 11:32 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
gotin,рецептата е много хубава ,но като истински капак на гърнето смятам ,че босилека изобщо не се връзва с по горе споменатите продукти.Пък и макар за украса.По скоро мента.? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 12:41 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш маш, има един босилек с аромат на лимон, с него ще стане чудно.
[hide]Само че нямам все още от този сорт :cry:
И бих заменила бульона от кубчета с истински[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 4:14 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
gotin,рецептата е много хубава ,но като истински капак на гърнето смятам ,че босилека изобщо не се връзва с по горе споменатите продукти.Пък и макар за украса.По скоро мента.? :)

Миш-маш, на нашия Четвъртък пазар има една чудесна продавачка, която има босилек със 7 различни аромата!
А лимоновият е просто чудо.
Ако ти се струва, че босилекът не се вързва с аромата на портокал, спокойно можеш да го натикаш в кошчето за боклук (босилека имам предвид)... :)
Аз, например, не понасям аромата на резене (анасон, анатол, мастика), розмарин и отчасти чубрица.
За чубрицата всички се учудват, обаче това е положението, много ми е тежка и "селска" като аромат... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 5:24 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Пловдивчани, завиждам ви за това разнообразие от босилеци!

Готин, и аз не понасях чубрица, докато не опитах една грузинска манджа с прясна чубричка. Тотално промени мнението ми за нея, дори тази година засях два вида, толкова много ми харесва 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 6:01 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
gotin написа:

Аз, например, не понасям аромата на резене (анасон, анатол, мастика), розмарин и отчасти чубрица.
За чубрицата всички се учудват, обаче това е положението, много ми е тежка и "селска" като аромат... :)

Жена ми също не понася чубрица в ядене. Даже съм я тествал и щеше да ме бие с тенджерата по главата като усети че съм сложил без да и кажа за да я проверя. И до ден днешен не мога да си обясня що не харесва.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Апр, 2008 10:49 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Готин, рецептата е трепач! Остави ги тез булки, те не разбират от аромати. 8) Босилекът си върви много добре! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2008 3:53 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Отговор на една от булките; :P Знам ,че босилека е афродизиак така ,че рупайте си го с портокал или сушени каисий,аз обаче си държа на ментата.Мъже.
И весели празници на всички. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2008 7:28 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Че то афродизиакът да не би да действа само на мъжете? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 9:34 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Че то афродизиакът да не би да действа само на мъжете? :mrgreen:


Вероятно, при нас би трябвало да действа нещо с името аполонозиак. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 10:10 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Алеко написа:
Че то афродизиакът да не би да действа само на мъжете? :mrgreen:


Вероятно, при нас би трябвало да действа нещо с името аполонозиак. :lol:


По-скоро д-р-хаусиак.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 10:21 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Разкошни подправки.Как не съм се сетила. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 12:14 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
миш маш написа:
Разкошни подправки.Как не съм се сетила. :)


:P Ами, вие, жените никога не се сещате за такива работи поради свръхвисокото си самочувствие, че, видите ли, винаги сте в готовност.:mrgreen:
Щото не трябва "да вдигате самолета"...


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 12:16 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Вие пък май затова отричате ментата, а? Казват, че имала обезсилващо влияние върху самолетните двигатели :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 12:46 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
biskvitka, може ли да напишеш тази грузинската манджа, че и на моя мъж му липсва тази кухня,той е учил в Чечня пък и на други места в бившият Съюз,само дано не е с цвекло.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 12:55 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Миш маш, заповядай!


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Апр, 2008 1:07 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Мерси


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB